Befsztyk z grilla z pomidorkami koktajlowymi

11 maja 2010, dodał: Scarlett
Artykuł zewnętrzny

Moja ulubiona wersja z grilla:

składniki:

– 4 plastry polędwicy wołowej
– marynata: duża cytryna, ząbek czosnku, sól, pieprz, łyżka winiaku, 3 łyżki oliwy,
– 10 pomidorków koktajlowych

Mięso wypłukać i osuszyć, przełozyć do naczynia, z cytryny wycisnąć sok, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, winiak, oliwę, pieprz i sól i wymieszać składniki. Powstałą marynatą natrzeć plastry mięsa, ponownie włożyć do miski, przykryć na 4 godziny i włożyć do lodówki. Następnie befsztyki osączyć z marynaty i grillować często smarując marynatą, pod koniec grillowania na tacce przypiekać pomidorki, które również można polać marynatą.