Batoniki musli
Artykuł zewnętrzny
Słodycze mogą być zarazem pyszne, pożywne i zdrowe:) Batoniki możecie zabrać ze sobą na drugie śniadanie na uczelnie, do pracy bądź szkoły;) To bardzo dobra alternatywa dla osób które nałogowo sięgają po słodkie batoniki, ciasteczka czy słone przekąski.
Batoniki musli
Składniki:
3/4 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki łuskanych nasion słonecznika
2 łyżki sezamu
1/2 szklanki posiekanych bakalii (dowolnie rodzynki, śliwki kalifornijskie, wiórki kokosowe, żurawina)
2 łyżki miodu
2 łyżki dżemu brzoskwiniowego lub wiśniowego
1 łyżka oleju
szczypta soli
1/4 szklanki łuskanych nasion słonecznika
2 łyżki sezamu
1/2 szklanki posiekanych bakalii (dowolnie rodzynki, śliwki kalifornijskie, wiórki kokosowe, żurawina)
2 łyżki miodu
2 łyżki dżemu brzoskwiniowego lub wiśniowego
1 łyżka oleju
szczypta soli
Wszystkie suche składniki tj. płatki owsiane, nasiona słonecznika, sezam i posiekane bakalie wymieszać razem w misce. Do rondelka wlać olej, dodać dżem, miód i sól, zagotować. Zestawić z ognia, wsypać suche składniki, dokładnie wymieszać. Wyłożyć do foremki keksowej (23×11 cm) Wyrównać i ugnieść ręką zmoczoną w wodzie. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C ok. 10-12 minut. Ostudzić. Włożyć na ok. 1/2-1 godzinę do zamrażarki, wtedy ładniej się kroją. Pokroić na części.
Źródło i zdjęcia: http://keepfitandbebeauty.blogspot.com/