Ciasto – Batonik Knoppers domowej roboty
Artykuł zewnętrzny
MASA MLECZNA: 1/4 szkl. cukru, 1/4 szkl. mleka, 17,5 dag masła, 1 1/2 szkl. mleka w proszku.
Mleko z cukrem zagotować. Ostudzić. Masło utrzeć, dodawać na przemian zwykłe mleko i to w proszku.
MASA CZEKOLADOWA: 20 dag kremu czekoladowego, 10 dag masła, łyżka kakao, 10 dag zmielonych orzechów laskowych, andruty, polewa czekoladowa.
Masło utrzeć, dodać kakao i krem czekoladowy. Na koniec dodać podsmażone orzechy.
Wafle przekładać na przemian masami, tak, by były po 2 warstwy oby kremów. Na noc wstawić do lodówki. Polać polewą, pokroić w kwadraty.
Są zdecydowanie lepsze od kupnych batoników. Dzieci się nimi zajadają;)