Barszczyk czerwony babuni

28 września 2011, dodał: ilka_86
Artykuł zewnętrzny

Jedną z wielu specjalności mojej babci jest czerwony barszczyk, mój ulubiony. Wszyscy zachwycają się tym wyrazistym, charakterystycznym smakiem. Nigdzie nie smakuje tak jak ten przygotowywany przez babcie Zosię:) Barszczyk jest podawany zazwyczaj z kopytkami, pierogami z mięsem bądź też pasztecikami czy krokietami. Stanowi jeden z podstawowych punktów na prawie każdej większej imprezie;)


Składniki:

  • rosół z kurczaka lub inny mięsny
  • włoszczyzna jak do rosołu (marchewka, pietruszka, seler, por)
  • 4 duże buraki czerwone
  • majeranek (sporo)
  • sól
  • pieprz (sporo)
  • barszcz (zakwas, żurek z mąki żytniej) kiszony – własny lub kupiony w butelce
  • można dodac kostkę rosołową

Z mięsa i włoszczyzny gotujemy rosół (na małym ogniu) . Gdy mięso będzie już miękkie, wyjmujemy z rosołu razem z całą włoszczyzną. Z mięsamożna zrobić farsz do uszek lub do pasztecików.

Buraki obieramy i ucieramy na tarce z dużymi oczkami (spora micha ich wychodzi, więc rosół musi byc w dużym garnku). Całość dodajemy do garnka z rosołem. Gotujemy na bardzo małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie, odcedzamy buraczki z rosołu ( troszkę buraczków możemy zostawić). Teraz doprawiamy barszczem (zakwasem), dodajemy dość dużo majeranku i pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia i od razu wyłączamy.
Podajemy bardzo gorący.

file1317214772



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...