Barszczyk czerwony babuni
Jedną z wielu specjalności mojej babci jest czerwony barszczyk, mój ulubiony. Wszyscy zachwycają się tym wyrazistym, charakterystycznym smakiem. Nigdzie nie smakuje tak jak ten przygotowywany przez babcie Zosię:) Barszczyk jest podawany zazwyczaj z kopytkami, pierogami z mięsem bądź też pasztecikami czy krokietami. Stanowi jeden z podstawowych punktów na prawie każdej większej imprezie;)
Składniki:
- rosół z kurczaka lub inny mięsny
- włoszczyzna jak do rosołu (marchewka, pietruszka, seler, por)
- 4 duże buraki czerwone
- majeranek (sporo)
- sól
- pieprz (sporo)
- barszcz (zakwas, żurek z mąki żytniej) kiszony – własny lub kupiony w butelce
- można dodac kostkę rosołową
Z mięsa i włoszczyzny gotujemy rosół (na małym ogniu) . Gdy mięso będzie już miękkie, wyjmujemy z rosołu razem z całą włoszczyzną. Z mięsamożna zrobić farsz do uszek lub do pasztecików.
Buraki obieramy i ucieramy na tarce z dużymi oczkami (spora micha ich wychodzi, więc rosół musi byc w dużym garnku). Całość dodajemy do garnka z rosołem. Gotujemy na bardzo małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie, odcedzamy buraczki z rosołu ( troszkę buraczków możemy zostawić). Teraz doprawiamy barszczem (zakwasem), dodajemy dość dużo majeranku i pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia i od razu wyłączamy.
Podajemy bardzo gorący.