Barszcz z uszkami z mięsem

9 lutego 2010, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Barszcz:

1 l wody

350 ml zakwasu buraczanego

2 kostki rosołowe „Bulion cielęcy”

½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

Uszka:

Ciasto:

1 szklanka mąki

2 jajka

¾ szklanki wody

1 łyżka oleju

½ łyżeczki soli

Farsz:

300 g gotowanego mięsa

1 mała cebula

1 łyżka oleju

1 łyżeczka wegety

½ łyżeczki białego mielonego pieprzu

Z podanych składników zagniatamy niezbyt twarde ciasto (w razie potrzeby dolewamy wody). Mięso mielimy maszynką o drobnym sicie, cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy wraz z przyprawami do mięsa i dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy, wykrawamy literatką kółka. Na każde kółko nakładamy porcję farszu i zlepiamy uszka. Gotujemy je w dużej ilości osolonej wody ( z dodatkiem łyżki oleju) – 3 minuty od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię.

Przygotowujemy barszcz: wodę zagotowujemy wraz z kostkami bulionowymi i pieprzem, wlewamy zakwas i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia.

Na talerze nakładamy porcje uszek i zalewamy barszczem.

Smacznego!

file1265716681



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...