Barszcz z uszkami z mięsem

9 lutego 2010, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Barszcz:

1 l wody

350 ml zakwasu buraczanego

2 kostki rosołowe „Bulion cielęcy”

½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

Uszka:

Ciasto:

1 szklanka mąki

2 jajka

¾ szklanki wody

1 łyżka oleju

½ łyżeczki soli

Farsz:

300 g gotowanego mięsa

1 mała cebula

1 łyżka oleju

1 łyżeczka wegety

½ łyżeczki białego mielonego pieprzu

Z podanych składników zagniatamy niezbyt twarde ciasto (w razie potrzeby dolewamy wody). Mięso mielimy maszynką o drobnym sicie, cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy wraz z przyprawami do mięsa i dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy, wykrawamy literatką kółka. Na każde kółko nakładamy porcję farszu i zlepiamy uszka. Gotujemy je w dużej ilości osolonej wody ( z dodatkiem łyżki oleju) – 3 minuty od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię.

Przygotowujemy barszcz: wodę zagotowujemy wraz z kostkami bulionowymi i pieprzem, wlewamy zakwas i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia.

Na talerze nakładamy porcje uszek i zalewamy barszczem.

Smacznego!

file1265716681