Barszcz z uszkami z mięsem

9 lutego 2010, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Barszcz:

1 l wody

350 ml zakwasu buraczanego

2 kostki rosołowe „Bulion cielęcy”

½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

Uszka:

Ciasto:

1 szklanka mąki

2 jajka

¾ szklanki wody

1 łyżka oleju

½ łyżeczki soli

Farsz:

300 g gotowanego mięsa

1 mała cebula

1 łyżka oleju

1 łyżeczka wegety

½ łyżeczki białego mielonego pieprzu

Z podanych składników zagniatamy niezbyt twarde ciasto (w razie potrzeby dolewamy wody). Mięso mielimy maszynką o drobnym sicie, cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy wraz z przyprawami do mięsa i dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy, wykrawamy literatką kółka. Na każde kółko nakładamy porcję farszu i zlepiamy uszka. Gotujemy je w dużej ilości osolonej wody ( z dodatkiem łyżki oleju) – 3 minuty od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię.

Przygotowujemy barszcz: wodę zagotowujemy wraz z kostkami bulionowymi i pieprzem, wlewamy zakwas i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia.

Na talerze nakładamy porcje uszek i zalewamy barszczem.

Smacznego!

file1265716681



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...