Barszcz z uszkami z mięsem
Barszcz:
1 l wody
350 ml zakwasu buraczanego
2 kostki rosołowe „Bulion cielęcy”
½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
Uszka:
Ciasto:
1 szklanka mąki
2 jajka
¾ szklanki wody
1 łyżka oleju
½ łyżeczki soli
Farsz:
300 g gotowanego mięsa
1 mała cebula
1 łyżka oleju
1 łyżeczka wegety
½ łyżeczki białego mielonego pieprzu
Z podanych składników zagniatamy niezbyt twarde ciasto (w razie potrzeby dolewamy wody). Mięso mielimy maszynką o drobnym sicie, cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy wraz z przyprawami do mięsa i dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy, wykrawamy literatką kółka. Na każde kółko nakładamy porcję farszu i zlepiamy uszka. Gotujemy je w dużej ilości osolonej wody ( z dodatkiem łyżki oleju) – 3 minuty od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię.
Przygotowujemy barszcz: wodę zagotowujemy wraz z kostkami bulionowymi i pieprzem, wlewamy zakwas i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia.
Na talerze nakładamy porcje uszek i zalewamy barszczem.
Smacznego!