Barszcz czerwony z żurawiną i pulpetami drobiowymi
Artykuł zewnętrzny
Składniki: 50 dag buraków 1 marchewka 1,5 litra bulionu warzywno- drobiowego (może być z kostki) 1 jabłko 1 łyżka suszonej żurawiny 1 łyżeczka soku z cytryny do smaku liść laurowy pieprz,sól,majeranek do smaku 40 dag piersi z kurczaka 1 łyżka kaszki kukurydzianej 1/3 szklanki śmietanki kremowej sól,pieprz do smaku Buraki,marchewkę umyć,obrać i pokroić w cienkie plasterki,zalać gorącym bulionem,dodać liść laurowy i gotować 20 minut.W połowie gotowania dodać starte na tarce jabłka. Ostawić na 20 minut ,przecedzić i przyprawić do smaku. Żurawinę dodać do barszczu. Piersi z kruczka umyć,osuszyć,zmielić dodać kaszkę kukurydzianą,śmietankę, wszystko wymieszać. Przyprawić do smaku,uformować małe kulki. Barszcz zagotować,wrzucić pulpety,ugotować je do miękkości.