Barszcz czerwony z krokietami
Barszcz:
2 buraki czerwone
1 porcja rosołowa
1 kostka rosołowa
1 listek
3 ziele
sól, ocet, pieprz, cukier do smaku
½ szklanki śmietany
1 łyżka mąki
Wodę zagotować, wrzucić porcję rosołową lub inne mięso a następnie buraki czerwone pokrojone w paseczki. Podczas gotowania dodać kostkę rosołową i łyżkę octu. Wtedy barszcz ma ładny kolor. Na końcu przyprawić do smaku i zaprawić mąką ze śmietaną.
Krokiety:
Ciasto naleśnikowe:
1 szkl mąki
½ szkl mleka
½ szkl wody gazowanej
szczypta soli
1 jajko
Farsz:
¼ kg pieczarek
1 cebula
sól, pieprz
olej
1 jajko
tarta bułka
Usmażyć naleśniki. Cebulę i pieczarki zetrzeć na tarce i usmażyć na oleju z przyprawami. Nałożyć na naleśniki po łyżce farszu, zwinąć. Obtoczyć w jajku i tartej bułce i usmażyć na złoty kolor.