Barszcz czerwony z fasolą wg Babcigramolki

19 stycznia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Klasyczne danie jednogarnkowe .Tak jak to zwykle bywa z takimi daniami w każdej rodzinie gotuje się jakąś wariację dania. Ja robię to tak .


Składniki :

  • 1 udko z kurczaka
  • 2 średnie buraki ( najlepiej podłużne )
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera ( taki jak w gotowej włoszczyźnie )
  • 1/6 pora
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki – średniej wielkości
  • 1 szklanka fasoli białej duże ziarna w sosie własnym ( z puszki lub słoika- odcedzonej )
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • przyprawa do zup ( jaką kto używa – maggi, Vegeta , Jarzynka , kostka bulionowa Knorra )
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • sok z cytryny
  • pieprz mielony
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki ( płaskie mąki )

file1263919267

Udko z kurczaka , obrane i umyte warzywa (marchew pokrojoną w plasterki, reszta w całości}  , ziele angielskie, liść laurowy, przyprawa do zup – zalać wodą ( 3 szklanki ) i lekko osolić. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie 1 godzinę .

Pokrojone w słupki buraczki zalać w drugim garnuszku 2 szklankami wody i gotować 40 minut .

Z wywaru wyjąć mięso, pietruszkę, seler, por, liść laurowy i ziele angielskie. Wlać do niego ugotowane buraczki razem z płynem z gotowania.

Dołożyć fasolę. Zagotować. Doprawić do smaku przyprawą do zup, pieprzem mielonym, sokiem z cytryny. Zagęścić rozrobioną z zimną wodą mąką. Zagotować .Wlać śmietankę.

Między czasie w trakcie gotowania zupy ugotować w osolonej wodzie ziemniaki, odcedzić i zrobić z nich puree.  Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na rumiano pokrojoną w ,, piórka „ cebulę.

Podawać kładąc na talerzyku obok porcję puree ziemniaczanego okraszonego cebulką, a zupę w miseczce . Posypać natką pietruszki.

Można oczywiście buraczki włożyć na początku razem ze wszystkimi składnikami i gotować w jednym garnku, a mięso obrać od kości i włożyć powrotem do zupy. Ja robię to w ten sposób bo mięso z zupy zużywam potem do pierogów, naleśników, sałatki drobiowej i nie chcę by było zabarwione sokiem z buraków, a taka zupa z fasolą zupełnie nam wystarcza .