Barszcz czerwony z fasolą wg Babcigramolki
Klasyczne danie jednogarnkowe .Tak jak to zwykle bywa z takimi daniami w każdej rodzinie gotuje się jakąś wariację dania. Ja robię to tak .
Składniki :
- 1 udko z kurczaka
- 2 średnie buraki ( najlepiej podłużne )
- 1 marchewka
- 1/2 pietruszki
- kawałek selera ( taki jak w gotowej włoszczyźnie )
- 1/6 pora
- 1 cebula
- 3 ziemniaki – średniej wielkości
- 1 szklanka fasoli białej duże ziarna w sosie własnym ( z puszki lub słoika- odcedzonej )
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- przyprawa do zup ( jaką kto używa – maggi, Vegeta , Jarzynka , kostka bulionowa Knorra )
- ½ szklanki słodkiej śmietanki
- sok z cytryny
- pieprz mielony
- 1 litr wody
- 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki ( płaskie mąki )
Udko z kurczaka , obrane i umyte warzywa (marchew pokrojoną w plasterki, reszta w całości} , ziele angielskie, liść laurowy, przyprawa do zup – zalać wodą ( 3 szklanki ) i lekko osolić. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie 1 godzinę .
Pokrojone w słupki buraczki zalać w drugim garnuszku 2 szklankami wody i gotować 40 minut .
Z wywaru wyjąć mięso, pietruszkę, seler, por, liść laurowy i ziele angielskie. Wlać do niego ugotowane buraczki razem z płynem z gotowania.
Dołożyć fasolę. Zagotować. Doprawić do smaku przyprawą do zup, pieprzem mielonym, sokiem z cytryny. Zagęścić rozrobioną z zimną wodą mąką. Zagotować .Wlać śmietankę.
Między czasie w trakcie gotowania zupy ugotować w osolonej wodzie ziemniaki, odcedzić i zrobić z nich puree. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na rumiano pokrojoną w ,, piórka „ cebulę.
Podawać kładąc na talerzyku obok porcję puree ziemniaczanego okraszonego cebulką, a zupę w miseczce . Posypać natką pietruszki.
Można oczywiście buraczki włożyć na początku razem ze wszystkimi składnikami i gotować w jednym garnku, a mięso obrać od kości i włożyć powrotem do zupy. Ja robię to w ten sposób bo mięso z zupy zużywam potem do pierogów, naleśników, sałatki drobiowej i nie chcę by było zabarwione sokiem z buraków, a taka zupa z fasolą zupełnie nam wystarcza .