Barszcz czerwony o smaku wiśniowym
Pomysł na barszczyk czerwony o lekko wiśniowym posmaku .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
1 ćwiartka kurczaka
0,3 kg wołowiny rosołowej
3 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera ( wielkości pietruszki )
1/3 pora
1 cebula
1 kg buraków
15 wiśni bez pestek ( mogą być mrożone )
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 goździk
1 mała papryczka chilli
maggi ( lub inna przyprawa do zup ) – ja używam Barszczu czerwonego Konrra w proszku do ostatecznego doprawienia zupy
sól
pieprz mielony
1 grzybek suszony
Mięso , obrane warzywa , obrane i pokrojone na kawałki buraki , przyprawy ( oprócz maggi ), 1/3 łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu ,papryczkę chilli , wiśnie – ułożyć w dużym , szerokim garnku i zalać wodą . Doprowadzić do wrzenia , zmniejszyć gaz i gotować 1,5 godziny ( ma tylko lekko ,, mrugać „ ).Przecedzić wywar ( jeśli trzeba to przez gazę ).Doprawić do smaku ( jeśli doprawiamy inną przyprawa niż Barszcz czerwony to proponuję dodatkowo dodać odrobinę soku z cytryny który nie tylko lekko zakwasi barszczyk , ale i wydobędzie jego rubinowy kolor .
Mięso wyjęte z zupy obrać od kości. Usunąć skóry, i chrząstki .Zmielić i użyć jako farsz np. do pasztecików które podamy do tego barszczu .
Ja podałam z ,, Rożkami z francuskiego ciasta z obgotowaną kapustą i pieczarkami „