Barszcz czerwony doprawiany czubricą
Aromatyczny barszczyk doprawiony trochę inaczej.
Czas: 1 godzina
Składniki:
1 duże udko z kurczaka
2 średnie marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
2 małe buraczki
Delikat (lub inna przyprawa do zup)
przyprawa ,, Czerwona czubrica ” (mieszanka suszu czubricy, papryki słodkiej, czosnku, soli)
4 średnie ziemniaki
4 szklanki wody
sok z cytryny
2 łyżki natki z pietruszki- pokrojonej
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew (1) w plasterki, buraki utrzeć na tarce jarzynowej (grube oczka). Mięso, warzywa, ziemniaki zalać wodą i dodać Delikatu (ok. 1 łyżki na początek). Gotować ok. 1 godziny. Wyjąć mięso, całą marchew, pietruszkę, seler, por. Zupę doprawić do smaku czubricą, Delikatem.
Mięso obrać ze skórek, chrząstek, kości i rozdrobnić i dodać do zupy. Lekko zakwasić do smaku sokiem z cytryny. Podawać posypaną natką pietruszki z dodatkiem słodkiej śmietanki .
Warzywa z zupy użyć do sałatki – można też planując pod tym kątem włożyć do zupy na początku 1 buraczka dodatkowo i potem zrobić sałatkę buraczaną (z rybą wędzoną, kiełbasą).