Barszcz czerwony doprawiany czubricą

22 października 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Aromatyczny barszczyk doprawiony trochę inaczej.

Czas: 1 godzina

Składniki:

1 duże udko z kurczaka

2 średnie marchewki

1 pietruszka

kawałek selera

kawałek pora

2 małe buraczki

Delikat (lub inna przyprawa do zup)

przyprawa ,, Czerwona czubrica ” (mieszanka suszu czubricy, papryki słodkiej, czosnku, soli)

4 średnie ziemniaki

4 szklanki wody

sok z cytryny

2 łyżki natki z pietruszki- pokrojonej

1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %

Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew (1) w plasterki, buraki utrzeć na tarce jarzynowej (grube oczka). Mięso, warzywa, ziemniaki zalać wodą i dodać Delikatu (ok. 1 łyżki na początek). Gotować ok. 1 godziny. Wyjąć mięso, całą marchew, pietruszkę, seler, por. Zupę doprawić do smaku czubricą, Delikatem.

Mięso obrać ze skórek, chrząstek, kości i rozdrobnić i dodać do zupy. Lekko zakwasić do smaku sokiem z cytryny. Podawać posypaną natką pietruszki z dodatkiem słodkiej śmietanki .

Warzywa z zupy użyć do sałatki – można też planując pod tym kątem włożyć do zupy na początku 1 buraczka dodatkowo i potem zrobić sałatkę buraczaną (z rybą wędzoną, kiełbasą).

file1287764792



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...