Barszcz biały z pieczarkami i pulpecikami
Składniki:
- 15 dag mielonego mięsa drobiowego
- 3 ziemniaki
- 1 marchewka
- ½ pietruszki
- 1/8 selera
- 8 średnich pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju ( słonecznikowego )
- 1 torebka Barszczu białego ( użyłam takiego na wędzonce Knorra )
- ½ szklanki słodkiej śmietanki 18 % lub lepiej 30 %
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- 2 jajka na twardo
- 1 litr wody
Ziemniaki pokroić w kostkę. Marchew w pól plasterki. Seler i pietruszkę utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ). Włożyć wszystko do garnka , zalać 1 litrem wody , osolić szczyptą soli i gotować 10 minut. Mięso doprawić majerankiem , szczyptą soli i pieprzu .Uformować 20 kuleczek. Wrzucać na wrzący wywar. Gotować znów 20 minut. W tym czasie rozgrzać na patelni olej i usmażyć na złoto pokrojoną drobno cebulkę .Połowę włożyć do zupy , a połowę odłożyć do dekoracji. Na tą samą patelnię wrzucić masło i pokrojone w pół plasterki pieczarki i usmażyć je na rumiano .Odłożyć trochę do dekoracji , a resztę wrzucić do zupy . Barszcz biały rozrobić z ½ szklanki zimnej wody w wlać do zupy. Dodać ząbek czosnku . Gotować na małym gazie 10 minut .Wlać śmietankę . Podawać posypany natkę pietruszki , udekorowany podsmażoną cebulką i plasterkami smażonych pieczarek .Do każdej porcji wkładać kawałek jajka na twardo .
Można podawać w wydrążonych i wypieczonych w piekarniku małych chlebkach razowych ( okrągłych ) .Trzeba wtedy ściąć górną część chlebków ( to zetniemy włożyć do woreczka foliowego by nie wyschło ). Usunąć miąższ chlebowy – ostrożnie by nie uszkodzić dna i ścianek. Włożyć chlebek do piekarnika i wysuszyć tak by ścianki zrobiły się twarde .W takie wysuszone chlebki wlewać zupę .Wierzchy podawać obok tak by jeść zupę przegryzając chlebem .
Z tych ilości wychodzą 3 małe porcje.