Barszcz biały z kwasem ogórkowym
Jest to trochę inna odmiana tradycyjnego barszczu dla osób nie lubiących gęstych zup:
6 kawałków białej kiełbasy
1 barszcz winiary
przyprawa jarzynka lub inna ulubiona
listek laurowy
ziele angielskie
pieprz w ziarnach
1/5 szklanki kwasu z ogórków kiszonych własnej roboty
chrzan w occie 1 łyżka(ze słoiczka)
3 grzybki suszone
śmietana18% do zup 200 gram
jajka na twardo
natka z pietruszki
woda 2,5 lit wody
czosnek 2 ząbki
Kiełbasę białą umyć,zalać 2,5 litra wody,dodać listek laurowy,5 ziaren pieprzu,3 ziarna ziela,czubatą łyżkę przyprawy,czosnek,umyte grzybki suszone,gotować wszystko 15 min na małym ogniu.
Po tym czasie dodać chrzan,kwas z kiszonych ogórków,ewentualnie trochę majeranku(ja nie dawałam, w barszczu winiary jest go wystarczająco)
Gotować wszystko jeszcze 10 min.
Kiełbasę wyjąć pokroić wrzucić do garnka,dodać pokrojone i ugotowane jajka ,śmietanę rozrobić z gorącym barszczem,dokładnie wymieszać i wlać do garnka.
Natkę posiekać,wsypać do barszczu.
Podawać z ziemniakami na sucho lub chlebem.
Smacznego.