Barszcz Biały BRYDZI

15 września 2011,
dodał: brydzia
Artykuł zewnętrzny

Przepis na ten barszcz odziedziczyłam po mojej babci Broni , która była fantastyczna i bardzo za nią tęsknię a ten barszcz biały uwielbia cała moja rodzina.

Czas wykonania:1/2 godziny

Składniki:

1/2 litra  serwatki

1-2 łyżki mąki pszennej

3-4 łyżki kwaśnej śmietany

1-2 cebule

1/2 margaryny

ziemniaki

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, posolić i ugotować – ilość ziemniaków wg uznania.Ugotowane stłuc tak jak do drugiego dania.Cebulę orać ,pokroić w kostkę i usmażyć na margarynie na złoty kolor.Do serwatki wlać 1/2 lub 1szkl. wody(w zależności czy ktoś lubi kwaśniejszy czy łagodniejszy barszcz), do serwatki dodać 1 łyżeczkę soli lub mniej i zagotować. Śmietanę utrzeć z mąką i wlać do gotującego się barszczu. gotować jeszcze chwilę pilnując żeby nie wykipiał z garnka.

Podanie:

Do głębokiego talerza nałożyć kulki stłuczonych ziemniaków, zalać barszczem białym ,po wierzchu polać cebulką z tłuszczem. Można jeszcze sobie dosolić do smaku. Życzę smacznego! Barszcz dobrze robi na jelita.



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....