Barbecue Chicken
Artykuł zewnętrzny
Kurczak z rożna
Składniki:
6 udek z kurczaka z kością,
Marynata: 1 łyżka czosnku w proszku
1 łyżeczka chilli w proszku
2 łyżeczki kminku
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
Sos: 2 szklanki ketchupu
1/2 szklanki melasy
1/3 filiżanki bourbonu
1/3 szklanki musztardy Dijon
2 łyżki sosu Worcestershire
2 łyżeczki cebuli w proszku
1 łyżeczka soli czosnkowej
Marynata: 1 łyżka czosnku w proszku
1 łyżeczka chilli w proszku
2 łyżeczki kminku
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
Sos: 2 szklanki ketchupu
1/2 szklanki melasy
1/3 filiżanki bourbonu
1/3 szklanki musztardy Dijon
2 łyżki sosu Worcestershire
2 łyżeczki cebuli w proszku
1 łyżeczka soli czosnkowej
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki marynaty w małej misce. Natrzeć kurczaka marynatą, przykryć folią i marynować przez co najmniej 6 godz. Sos: Wymieszać wszystkie składniki w dużym garnku. Doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Gotować na wolnym ogniu, odkryte, przez 15 min., mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Rozgrzać grill. Wyjąć kurczaka i grillować przez 10 min., następnie obrócić i grillować przez kolejne 8 min. Polać mięso sosem, grillować dalej ok. 3 min. i obrócić powtarzając czynność. Zdjąć z rusztu, polać pozostałym sosem.