Banoffee pie – pomysł na masę krówkową
Składniki:
– 1 łyżka kawy Jacobs Crema Gold
– 200 g herbatników
– 100 g masła
– 3 banany
– 400 g kakaowej masy krówkowej
– 500 ml śmietanki 30%
– 2 śmietan-fixy
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– czekolada mleczna
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i studzimy. Herbatniki miksujemy i dodajemy do nich roztopione masło, dokładnie mieszamy i wykładamy równomiernie w tortownicy o śr. 26 cm, dokładnie przyciskając. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Na zmiksowane herbatniki rozsmarowujemy masę krówkową (masę można delikatnie podgrzać, aby lepiej się rozsmarowywała). Banany kroimy w plasterki, w misce mieszamy z sokiem z cytryny i układamy na masie krówkowej. Śmietankę ubijamy z śmietan-fixem i na koniec ubijania wsypujemy łyżkę kawy. Smarujemy wierzch ciasta i delikatnie posypujemy startą czekoladą. Wkładamy do lodówki na ok. 3-4 godziny.