Banany smażone w herbatnikach Petit Beurre z sosem czekoladowym

24 czerwca 2015,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

????????????????????????????????????

 

Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 5-6

Składniki:

2 jajka
4 banany
1 łyżka masła
100 g jogurtu bałkańskiego
200 g herbatników Petit Beurre do pieczenia Jutrzenka (2 opakowania)
1 tabliczka czekolady Klasyczna Gorzka Goplana 90 g
100 ml mleka

Wykonanie:
1. Herbatniki Petit Beurre do pieczenia Jutrzenka miksujemy z jogurtem i jajkami.
2. Banany obieramy, kroimy w grube plastry i smażymy na maśle około 5 minut, następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i przykrywamy masą herbatnikową.
3. Całość zapiekamy w temperaturze 180°C do zrumienienia.
4. Czekoladę trzemy na tarce i zalewamy gorącym mlekiem, mieszamy do uzyskania jednolitej masy, tworzącej sos czekoladowy.
5. Gotowe banany podajemy z sosem czekoladowym.



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...