Bananowiec
Artykuł zewnętrzny
Składniki
Biszkopt:
- 4 jajka,
- 4 łyżki cukru,
- 4 łyżki mąki,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- Masa:,
- kostka masła,
- 10 dag margaryny,
- 1 kg bananów,
- 2 galaretki wiśniowe Delecta,
- Pianka:,
- śnieżka , mleko 200 ml,
- galaretka (dowolna ),
- na góre 2 galaretki zielone Delecta i 3 banany,
Biszkopt: białka ubić na sztywno , dodać cukier i ubijać , dodać żółtka – ubijać, na koniec dodać mąkę i proszek . wlać ciasto na dużą blachę i upiec.
Masa bananowa: masło i margarynę utrzeć do białości , obrane banany rozdusić widelcem na papkę dodać do masła i ucierać , galaretki rozpuścić w szklance wody, wlać zimną do masy i ucierać do powstania jednolitej masy. mase wyłożyć na biszkopt.
Śnieżkę ubić z mlekiem , dodać zimną galaretkę rozpuszczoną w 0,5 szklanki wody . ubijać i wlać tężejącą na masę bananowa
Po zastygnięciu pianki kroimy banany i układamy je na wierzchu , i zalewamy galaretką rozpuszczoną w 3 szklankach wody (tężejącą)