Bananowiec

26 stycznia 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

banany 4 sztuki
żółtko 1 sztuka
masło 15 dag
cukier waniliowy
galaretka agrestowa 1 sztuka
galaretka cytrynowa 2 sztuki
biszkopty 15 dag

Średniej wielkości tortownicę wyłożyć biszkoptami.
Galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szklankach  gorącej wody i wystudzić.
Banany obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub zmiksować. Żółtko utrzeć z masłem i cukrem waniliowym. Połączyć z tężejącymi galaretkami cytrynowymi i bananami.
Masę podzielić na 2 części do jednej dodać kakao.
Masę bananową przełożyć do tortownicy na ułożone wcześniej biszkopty najpierw bananową, a jak trochę stężeje masę  kakaową
Wstawić do lodówki na 1,5 godziny.
Galaretkę agrestową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i wystudzić. Na wierzchu ułożyć pokrojone banany. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto. Schłodzić w lodówce.

file1264510049