Bananowa szarlotka

19 października 2012, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Ciasto:

15 dag margaryny,

jajko,

1i1/2 szkl. mąki,

1/2 szkl. cukru,

łyżeczka proszku do pieczenia.

Ze składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię i schładzać pół godz. Następnie wylepić dno formy o wym. 25x36cm i nakłuć wdelcem.

Masa jabłkowa:

1,5 kg jabłek,

cukier waniliowy,

sok z 1/2 cytryny,

3 łyżki cukru,

łyżeczka cynamonu.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skropić sokiem, zasypać cukrami i odstawić na 5 min. Następnie odcisnąć z nadmiaru soku, wymieszać z  cynamonem i wyłożyć na cieście.

Masa bananowa:

3 szkl soku bananowego,

3 budynie śmietankowe,

2 łyżki cukru.

Na soku z cukrem ugotować budynie. Lekko przestudzić i wyłożyć na jabłka. Piec ok. 30 min w temp. 170st.

Dodatkowo:

1/2 l śmietanki 30%,

2 śmietan-fixy,

łyżka cukru pudru,

5 dag płatków migdałowych.

Śmietankę ubić z pudrem i fixami. Wyłożyć na zimne ciasto. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni, rozsypać na wierzchu szarlotki.

Ciasto po prostu rewelacyjne! Idealne połączenie jabłek i  bananów…

file1350668729



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...