Banan – źródło zdrowia?

9 kwietnia 2018, dodał: PurpleRibbon
Artykuł zewnętrzny

Pomimo tego,że banany pochodzą z krajów tropikalnych są jednymi z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Dostępne są na sklepowych półkach niezależnie od pory roku i nie kosztują zbyt wiele. Dla mieszkańców tropików banany są głównym źródłem skrobi podobnie jak u nas ziemniaki. Traktują oni te owoce jak warzywa a z zielonych wytwarzają mąkę. Mimo popularności tego owocu jego zalety nie są doceniane. Warto zatem je poznać i wprowadzić banany do codziennego menu.

 

Kalorie i zawartość tłuszczu:

W 100 g banana jest 89 kalorii oraz wartości odżywcze o następującym składzie: 1 g białka, 0 g tłuszczów, 22 g węglowodanów.

Banan nie dość, że jest owocem smacznym, to także niezwykle odżywczym. Zawiera on wiele minerałów takich jak: wapń, magnez, żelazo fosfor, cynk, selen, fluor i jod. Jest również źródłem witamin: C, B1, B2, B12, E, D i A.  Dzięki enzymom produkowanym przez banany, składniki odżywcze są lepiej przyswajalne przez organizm. Owoce te bogate są też w trzy cukry :glukozę, sacharozę i fruktozę dzięki, którym dodają energii dużo lepiej niż słodycze. Warto sięgnąć po banana kiedy mamy ochotę na coś słodkiego oraz przed lub po wysiłku fizycznym.

Wspomaga trawienie

Banany dzięki zawartości błonnika i pektyny wspomagają trawienie. Polecane są w kłopotach z zaparciami, zgagą i refluksem żołądkowym. Owoce te działają ochronnie na błony śluzowe żołądka, neutralizują kwasy, co pomaga zmniejszyć dolegliwości obecne przy wrzodach żołądka i dwunastnicy. Ponad to banany stymulują rozwój dobrych bakterii w jelitach oraz mogą pomóc w zwalczaniu biegunki. Potrafią one także zredukować nudności. Spożywanie bananów korzystnie wpływa także na wątrobę i nerki.

Zmniejsza stres i poprawia koncentrację

Banany skutecznie potrafią poprawić nastrój dzięki temu, że zawierają tryptofan, który to przekształca się w serotoninę- potocznie nazywaną hormonem szczęścia. Owoce te łagodzą stres i napięcie, zmniejszają objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego oraz pomagają w zaśnięciu. Banany pozytywnie wpływają na układ nerwowy, wzmacniają pamięć i koncentrację.

Dobry dla serca

Banany wpływają korzystnie na serce, gdyż potas w nich zawarty obniża ciśnienie krwi a pektyny obniżają  poziom cholesterolu. Chronią też przed miażdżycą,  zawałem serca, udarem, pomagają walczyć z anemią i regulują poziom cukru we krwi. Zapobiegają także utracie wapnia, przez co dobrze  wpływają na kości i chronią przed osteoporozą.

Jako przekąska

Te pyszne owoce dodadzą nam sił, pomogą ochronić się przed wieloma chorobami oraz złagodzą stres. Warto korzystać z tego daru jaki dała nam natura. Banany najlepiej spożywać jako osobną przekąskę,  gdyż źle łączą się z produktami mącznymi i tłuszczami. Nie wszystkim banany są polecane, istnieją choroby i dolegliwości przy, których należy uważać na banany np. nietolerancja glukozy czy cukrzyca.

 

zobacz również:

Co zawierają winogrona?

Dieta antyrakowa czyli jak zapobiegać rakowi?

Egzotyczne owoce – mini przewodnik część II

Dieta owocowa – jakie owoce jeść?