Banan w berecie
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
6 dojrzałych bananów ze skórką, przekrojone na połowę (wzdłużnie)
6 łyżek miodu,
3/4 szklanki brązowego cukru
lody waniliowe
sos karmelowy i rumowy
2 szklanki lekko słodzonej bitej śmietany
drobno posiekane prażone orzeszki ziemne lekko solone
6 wiśni Maraschino
6 dojrzałych bananów ze skórką, przekrojone na połowę (wzdłużnie)
6 łyżek miodu,
3/4 szklanki brązowego cukru
lody waniliowe
sos karmelowy i rumowy
2 szklanki lekko słodzonej bitej śmietany
drobno posiekane prażone orzeszki ziemne lekko solone
6 wiśni Maraschino
Przygotowanie:
Rozgrzać grill i wysmarować olejem ruszt grilla. Umieścić połówki banana, przeciętą stroną w górę, skropić równomiernie miodem. Posypać brązowym cukrem. Układać prostopadłe do rusztu grilla. Piec aż banany skarmelizują się wokół krawędzi, tj. 3 do 5 min. Za pomocą łopatki, ostrożnie zdjąć z bananów z ich skórki i układać po 2 kawałki banana na każdym talerzyku. Ozdobić każdego banana 1 lub 2 gałkami lodów waniliowych. Skropić sosami i przybrać bitą śmietaną oraz posypać posiekanymi orzeszkami. Ozdobić każdego banana wisienką.
Rozgrzać grill i wysmarować olejem ruszt grilla. Umieścić połówki banana, przeciętą stroną w górę, skropić równomiernie miodem. Posypać brązowym cukrem. Układać prostopadłe do rusztu grilla. Piec aż banany skarmelizują się wokół krawędzi, tj. 3 do 5 min. Za pomocą łopatki, ostrożnie zdjąć z bananów z ich skórki i układać po 2 kawałki banana na każdym talerzyku. Ozdobić każdego banana 1 lub 2 gałkami lodów waniliowych. Skropić sosami i przybrać bitą śmietaną oraz posypać posiekanymi orzeszkami. Ozdobić każdego banana wisienką.