Bałkańska krompirusa – tradycyjny przepis

25 lutego 2014, dodał: christinee
Artykuł zewnętrzny

Oto przepis na najlepszy burek z ziemniakami, zwany krompiruszą, który można zjeść w starej piekarni w sercu sarajewskiej czarszii. Recepturę zdradził mi jeden z piekarzy. Nadzienie możemy dowolnie modyfikować i wraz z ziemniakami zawinąć w ciasto szpinak czy mielone mięso. Ważne, by krompiruszy towarzyszył kubek zimnego jogurtu lub ayranu. Pycha!

 składniki:’

  • Pół kilograma mąki
  • Ciepła woda
  • Sól
  • Szklanka oleju rzepakowego
  • 200g twarogu
  • 200g ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków
  • łyżka czubrycy
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka lubczyku
  • pół łyżeczki papryki w proszku
  • jajo

Z mąki, wody i soli zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Uformować kulę i umieścić ją w naczyniu z olejem (ważne, by tłuszcz przykrywał całe ciasto). Pozostawić na 2-3 godziny, tak, by ciasto „wypiło” tłuszcz. Smarując blat olejem rozwałkować bardzo duży, cienki placek; należy naciągać go dłońmi tak, by był prawie przezroczysty, ale nie popękał. Ser pokruszyć i wymieszać z jajem, ziołami i ziemniakami. Nałożyć nadzienie na całej powierzchni, zrolować i ułożyć na blasze w kształt ślimaka, poczynając od środka. Piec w temperaturze 220 stopni aż się zrumieni.
IMG_4461

 

fot. redakcja