Bałkańska krompirusa – tradycyjny przepis
Oto przepis na najlepszy burek z ziemniakami, zwany krompiruszą, który można zjeść w starej piekarni w sercu sarajewskiej czarszii. Recepturę zdradził mi jeden z piekarzy. Nadzienie możemy dowolnie modyfikować i wraz z ziemniakami zawinąć w ciasto szpinak czy mielone mięso. Ważne, by krompiruszy towarzyszył kubek zimnego jogurtu lub ayranu. Pycha!
składniki:’
- Pół kilograma mąki
- Ciepła woda
- Sól
- Szklanka oleju rzepakowego
- 200g twarogu
- 200g ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków
- łyżka czubrycy
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka lubczyku
- pół łyżeczki papryki w proszku
- jajo
Z mąki, wody i soli zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Uformować kulę i umieścić ją w naczyniu z olejem (ważne, by tłuszcz przykrywał całe ciasto). Pozostawić na 2-3 godziny, tak, by ciasto „wypiło” tłuszcz. Smarując blat olejem rozwałkować bardzo duży, cienki placek; należy naciągać go dłońmi tak, by był prawie przezroczysty, ale nie popękał. Ser pokruszyć i wymieszać z jajem, ziołami i ziemniakami. Nałożyć nadzienie na całej powierzchni, zrolować i ułożyć na blasze w kształt ślimaka, poczynając od środka. Piec w temperaturze 220 stopni aż się zrumieni.
fot. redakcja