Bakłażany faszerowane wg Buni

3 sierpnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Czas :1 godzina

Składniki :

  • 2 bakłażany
  • 25 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 1/2 paczki makaronu ryżowego Tagliatelle
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki pokrojonej natki pietruszki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 Bulionetka drobiowa Knorra
  • pieprz mielony
  • 2 łyżki olej
  • 1 jajko
  • 8 łyżek bułki tartej
  • 8 plasterków sera żółtego do tostów
  • 4 płaskie łyżki masła

Bakłażany naciąć wzdłuż tak by rozciąć na połówki . Delikatnie wybrać ze środka część miąższu .Lekko posolic i odstawić na 10 minut. Zlać sok który się wydzielił i wytrzeć bakłażany do sucha. Popieprzyć od środka .

Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na złoto pokrojoną drobno cebulę .Dodać rozdrobnione mięso i chwilę smażyć . Posypać rozkruszoną mini kostką bazyliową i czosnkową Knorra . Dodać Bulionetkę drobiową Knorra , przecier pomidorowy.

Makaron pokruszyć i zalać wrzątkiem. Przykryć i zostawić na 10 minut. Odcedzić . pokroić i wymieszać z mięsem. Dodać jajko i bułkę tartą . Dobrze wyrobić masę , doprawić pieprzem mielonym .

Napełnić połówki bakłażana farszem.

Ułożyć w szklanych -żaroodpornych naczyniach ( po 2 połówki lub wszystkie 4 razem w dużym jak się zmieszczą ).Na wierzchu każdej połówki ułożyć masło.

Wstawić do piekarnika. Nastawić temperaturę na 200 * C  i piec przez 45 minut. Położyć na wierzch ser i dopiec by  się rozpuścił i zapiekł na złoto .

Podawać polane masłem od pieczenia.

file1280817562