Bakłażany faszerowane wg Buni
Czas :1 godzina
Składniki :
- 2 bakłażany
- 25 dag mielonego mięsa drobiowego
- 1/2 paczki makaronu ryżowego Tagliatelle
- 1 cebula
- 1/2 szklanki pokrojonej natki pietruszki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 Bulionetka drobiowa Knorra
- pieprz mielony
- 2 łyżki olej
- 1 jajko
- 8 łyżek bułki tartej
- 8 plasterków sera żółtego do tostów
- 4 płaskie łyżki masła
Bakłażany naciąć wzdłuż tak by rozciąć na połówki . Delikatnie wybrać ze środka część miąższu .Lekko posolic i odstawić na 10 minut. Zlać sok który się wydzielił i wytrzeć bakłażany do sucha. Popieprzyć od środka .
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na złoto pokrojoną drobno cebulę .Dodać rozdrobnione mięso i chwilę smażyć . Posypać rozkruszoną mini kostką bazyliową i czosnkową Knorra . Dodać Bulionetkę drobiową Knorra , przecier pomidorowy.
Makaron pokruszyć i zalać wrzątkiem. Przykryć i zostawić na 10 minut. Odcedzić . pokroić i wymieszać z mięsem. Dodać jajko i bułkę tartą . Dobrze wyrobić masę , doprawić pieprzem mielonym .
Napełnić połówki bakłażana farszem.
Ułożyć w szklanych -żaroodpornych naczyniach ( po 2 połówki lub wszystkie 4 razem w dużym jak się zmieszczą ).Na wierzchu każdej połówki ułożyć masło.
Wstawić do piekarnika. Nastawić temperaturę na 200 * C i piec przez 45 minut. Położyć na wierzch ser i dopiec by się rozpuścił i zapiekł na złoto .
Podawać polane masłem od pieczenia.