Bakłażan zapiekany z jajkiem

19 września 2009,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

bakla

składniki:

– 600 gram bakłażanów

– 0,5 litra mleka

– 6 jajek na twardo

– 2 całe świeże jaja

– 300 gram sosu pomidorowego

– 300 gram mozarelli

– 200 gram mąki

– 200 gram tartego parmezanu

– listki z jednego pęczka bazylii

– 1 litr oleju do smażenia

Bakłażan pokroić wzdłuż na cienkie plastry – nie obierać ich. Plastry obtoczyć w mleku, rozkłóconym jajku i smażyć na złoty kolor. Obsmażone bakłażany ułożyć na papierowym ręczniku aby obsiąkły z nadmiaru tłuszczu. Do żaroodpornego naczynia wlać połowę sosu pomidorowego, ułożyć połowę posiekanych liści bazylii, połowę parmezanu, 3 pokrojone na krążki jajka na twardo, część mozarelli w kawałkach, na to plastry bakłażana. Ułożyć powtórnie drugą taką samą warstwę. Zapiekać przez około 15-20 minut w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku.

nadesłane: Figura



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...