Bakłażan zapiekany z jajkiem

19 września 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

bakla

składniki:

– 600 gram bakłażanów

– 0,5 litra mleka

– 6 jajek na twardo

– 2 całe świeże jaja

– 300 gram sosu pomidorowego

– 300 gram mozarelli

– 200 gram mąki

– 200 gram tartego parmezanu

– listki z jednego pęczka bazylii

– 1 litr oleju do smażenia

Bakłażan pokroić wzdłuż na cienkie plastry – nie obierać ich. Plastry obtoczyć w mleku, rozkłóconym jajku i smażyć na złoty kolor. Obsmażone bakłażany ułożyć na papierowym ręczniku aby obsiąkły z nadmiaru tłuszczu. Do żaroodpornego naczynia wlać połowę sosu pomidorowego, ułożyć połowę posiekanych liści bazylii, połowę parmezanu, 3 pokrojone na krążki jajka na twardo, część mozarelli w kawałkach, na to plastry bakłażana. Ułożyć powtórnie drugą taką samą warstwę. Zapiekać przez około 15-20 minut w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku.

nadesłane: Figura



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...