Bakłażan zapiekany z jajkiem

19 września 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

bakla

składniki:

– 600 gram bakłażanów

– 0,5 litra mleka

– 6 jajek na twardo

– 2 całe świeże jaja

– 300 gram sosu pomidorowego

– 300 gram mozarelli

– 200 gram mąki

– 200 gram tartego parmezanu

– listki z jednego pęczka bazylii

– 1 litr oleju do smażenia

Bakłażan pokroić wzdłuż na cienkie plastry – nie obierać ich. Plastry obtoczyć w mleku, rozkłóconym jajku i smażyć na złoty kolor. Obsmażone bakłażany ułożyć na papierowym ręczniku aby obsiąkły z nadmiaru tłuszczu. Do żaroodpornego naczynia wlać połowę sosu pomidorowego, ułożyć połowę posiekanych liści bazylii, połowę parmezanu, 3 pokrojone na krążki jajka na twardo, część mozarelli w kawałkach, na to plastry bakłażana. Ułożyć powtórnie drugą taką samą warstwę. Zapiekać przez około 15-20 minut w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku.

nadesłane: Figura