Bakłażan zapiekany z jajkiem
składniki:
– 600 gram bakłażanów
– 0,5 litra mleka
– 6 jajek na twardo
– 2 całe świeże jaja
– 300 gram sosu pomidorowego
– 300 gram mozarelli
– 200 gram mąki
– 200 gram tartego parmezanu
– listki z jednego pęczka bazylii
– 1 litr oleju do smażenia
Bakłażan pokroić wzdłuż na cienkie plastry – nie obierać ich. Plastry obtoczyć w mleku, rozkłóconym jajku i smażyć na złoty kolor. Obsmażone bakłażany ułożyć na papierowym ręczniku aby obsiąkły z nadmiaru tłuszczu. Do żaroodpornego naczynia wlać połowę sosu pomidorowego, ułożyć połowę posiekanych liści bazylii, połowę parmezanu, 3 pokrojone na krążki jajka na twardo, część mozarelli w kawałkach, na to plastry bakłażana. Ułożyć powtórnie drugą taką samą warstwę. Zapiekać przez około 15-20 minut w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku.
nadesłane: Figura