Bakłażan z serem w 25 min
Coś smacznego i lekkiego:)
Składniki:
1 bakłażan
250 g chudego twarogu
1 pęczek szczypiorku
2-3 niewielkie pomidory
150 g jogurtu naturalnego
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Wykonanie:
Twarożek wkładam do miseczki i dokładnie rozgniatam widelcem. Szczypiorek płuczę i osuszam oraz drobno go siekam. Dodaję go do sera. Doprawiam do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszam. Wlewam jogurt i mieszam aby wszystkie składniki się połączyły. Bakłażan myję i osuszam. Kroję go na plastry o grubości 1 cm. Opruszam je z obu stron solą oraz pieprzem. Po czym odkładam na kilka minut aby puściły sok. Odciskam plastry na papierowym ręczniku a następnie obsmażam z obu stron na rozgrzanej patelni z oliwą. Umażone plastry bakłażana osączam na ręczniku papierowym. Następnie na połówkach bakłażana układam porcję twarożku i pokrojone w plastry pomidory. Można też udekorować bakłażany listkami bazylii.
Smacznego:)