Bakłażan faszerowany

26 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Bakłażan faszerowany

Czas :1 godzina

Składniki :

1 bakłażan
2 cebule
25 dag mięsa mielonego ( może być mieszane wieprzowo-wołowe, lub drobiowe )
5 łyżek płatków ryżowych błyskawicznych
1 kostka bulionu Knorra ( drobiowy, lub cielęcy )
1 pomidor
olej słonecznikowy
½ łyżeczki pieprzu mielonego
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka lubczyku ( roztarty jak majeranek )
2 łyżki sosu sojowego grzybowego ( zamiennie maggi w płynie – 1 łyżka )
sól
4 łyżki utartego sera Chedar

Bakłażan przekroić na pół wzdłuż . Wydrążyć środki . Posolić i zostawić na 30 minut by sól ,, wyciągnęła ,, goryczkę .Zlać sok ,a bakłażana opłukać wodą , osuszyć , posmarować olejem . Cebulę usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju. Pomidora pokroić w drobną kostkę . Płatki ryżowe ugotować na gęsto na 1,5 szklanki wody z 1 kostką bulionową . Wymieszać mięso, ryż , cebulę , pomidora, 1 łyżkę oleju, pieprz, lubczyk, oregano, majeranek, sos sojowy. Nadziać połówki bakłażana . Ułożyć w natłuszczonym olejem naczyniu do zapiekania . Piec 45-60 minut ( zależnie od wielkości bakłażana )w piekarniku w temperaturze 180 stopni . Po tym czasie bakłażana posypać serem i zapiec aż ser się zarumieni .
Można dodatkowo podać sos pomidorowy.

 

nadesłane: Babciagramolka