Bajecznie łatwa zapiekanka makaronowa z wołowiną

Avatar photo
10 lutego 2025,
dodał: Marta Dasińska

Lubisz zapiekanki? Może spodoba Ci się przepis na zapiekankę z mieloną wołowiną. Ten przepis jest niezwykle łatwy do zrobienia i wykorzystuje bardzo proste i popularne składniki. Dodatkowo taką zapiekanką można nakarmić całą rodzinę. Jeszcze jedna zaleta – to danie na pewno przypadnie do gustu dzieciom.

Ta zapiekanka makaronowa to idealne comfort food. Idealnie rozgrzewa w zimowe popołudnia i wieczory, będąc łatwym domowym posiłkiem, który możemy przygotować bez większego wysiłku. Zapiekankę makaronową z wołowiną możemy także dopasować do własnych gustów kulinarnych. Możemy w niej wykorzystać to co mamy w lodówce i odpowiednio zmodyfikować dodając dodatkowe warzywa lub ulubione przyprawy. Ponadto jest to bardzo smaczne danie, uwzględniając fakt, że przepis podstawowy wymaga naprawdę niewiele składników. Jest to także potrawa treściwa, syta, a stosunkowo niedroga.

Ta zapiekanka z mieloną wołowiną ma wszystko, czego wymagamy od dania zapiekanego – pikantną zrumienioną wołowinę, jędrny makaron, aromatyczny sos pomidorowy i serową warstwę rozpływającą się w każdym kęsie. Zasadniczo przygotowanie polega na ugotowaniu makaronu, przygotowaniu na patelni sosu pomidorowo-mięsnego i zapieczeniu wszystkiego z serem. W przepisie wykorzystujemy makaron penne, ponieważ jest wytrzymały i świetnie sprawdza się w zapiekankach z sosem i serem. Kolejny główny składnik to mielona wołowina. Można oczywiście wykorzystać inne mięso mielone, jednak wołowina jest najbardziej słodka i chuda.
Sos pomidorowy lub pulpa pomidorowa – wystarczy wykorzystać słoik sosu pomidorowego swojej ulubionej marki, którego smak nam odpowiada. Sprawdzi się każdy sos pomidorowy w słoiku, możemy też użyć kombinacji produktów pomidorowych, takich jak pokrojone w kostkę pomidory i koncentrat pomidorowy lub rozgniecione pomidory. Dodatkiem jest ser cheddar, aby uzyskać najlepszy smak po zapieczeniu. Ale możemy go także zamienić na inny. W przepisie wykorzystujemy również cebulę i czosnek oraz oliwę z oliwek – do smażenia.
Ilości składników nie muszą być dokładne. Trochę więcej lub mniej wołowiny czy sosu, albo dodatek tartej marchewki lub kawałków papryki, też będzie całkowicie w porządku. Ten przepis zdecydowanie można dostosować do tego, co mamy w spiżarni.

Zapiekanka makaronowa z mieloną wołowiną to kompletny posiłek, który nas nasyci i zapewni pełnowartościowe węglowodany, białko i warzywa. Aby uzyskać zdrowszą alternatywę możemy zamienić makaron na pełnoziarnisty lub bezglutenowy i wybrać sos w słoiku o niskiej zawartości sodu. Wielbicielom dodatków warzywnych polecam dodać pokrojonego w kostkę bakłażana, cukinię, szpinak lub jarmuż, a nawet pokrojoną w kostkę lub startą marchewkę. Warzywa wystarczy podsmażyć razem z cebulą w czasie przygotowywania sosu. .

Podczas gotowania warto pamiętać, aby użyć lekko niedogotowanego makaronu, aby nie zrobił się papkowaty po pieczeniu w piekarniku. Resztki zapiekanki można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez 3–4 dni. Zapiekankę z mieloną wołowiną można też zamrozić do 3 miesięcy i piec bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki, dodając ok. 15-20 min. do czasu pieczenia.

Przepis na zapiekankę makaronową z mieloną wołowiną

Składniki:
– opakowanie makaronu penne
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1/2 kg mielonej wołowiny
– 1/2 cebuli, posiekanej
– 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
– 1,5 szklanki sosu pomidorowego (marinara)
– sól i pieprz do smaku
– 1,5 szklanki startego sera cheddar

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Nasmarować tłuszczem naczynie do pieczenia. Ugotować makaron penne zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię wlać oliwę, podsmażyć cebulę i wołowinę. Pod koniec smażenia (ok. 10 min.) dodać czosnek. Po usmażeniu można zlać nadmiar tłuszczu. Do mięsa dodać sos pomidorowy, doprawić solą i pieprzem. Podgrzewać razem ok. 3 min. Odcedzić makaron i wrzucić go do naczynia do pieczenia. Wlać mieszankę pomidorowo-wołową i wymieszać. Na wierzchu rozłożyć warstwę sera. Piec przez 10 min. bez przykrycia, aż ser ładnie się rozpuści i zrumieni. Podawać na ciepło.



Warning: Undefined property: stdClass::$files in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1429 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1429 Warning: Attempt to read property "error" on null in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1429 Warning: Undefined property: stdClass::$files in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1433 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1433 Warning: Undefined array key "hash" in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1259 Warning: Undefined array key "response" in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1274 Deprecated: stripslashes(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/advanced-custom-fields-pro/pro/blocks.php on line 1078 Warning: Undefined array key "type" in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1340 Warning: Undefined array key "response" in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1377