Bajaderki orkiszowe z bakaliami i z rumem – konkurs „na poprawę humoru”

21 stycznia 2012, dodał: Nie - Typowe Wypieki
Artykuł zewnętrzny
Składniki na 24 duże bajaderki:
Suche:
750 gr ciasta czekoladowego
200 gr ulubionej czekolady, może być bakaliowa
140 gr drobno zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki kakao

Mokre:

250 gr kwaskowatego dżemu, niesłodzonego, albo nisko-słodzonego
200 ml mleka sojowo – ryżowego lub sojowego
140 ml złotego rumu (u mnie Bacardi Gold)
100 gr rodzynków
5 łyżek cukru z agawy4 łyżki miękkiego masła

Pozostałe:
Do obtaczania bajaderek:
100 gr startej, gorzkiej czekolady
100 gr wiórków kokosowych

Sposób wykonania:

W dużym naczyniu pokruszyć ciasto. Dodać mleko. Dobrze wymieszać. Dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, wszystkie \”suche\” i \”mokre\” składniki, a na końcu rum. Dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aż będzie prawie twarde. Następnie formować kule, przeturlać w czekoladzie lub w wiórkach, wkładać do papilotek, albo układać na papierze piekarniczym. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby stężały.

file1327158507



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...