Bądź zdrów jak kryl! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Bądź zdrów jak kryl!

18 marca 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Do niedawna jeszcze panowało powszechne przekonanie, że podstawowym źródłem dobroczynnych kwasów omega-3 są tłuste ryby morskie. Jednak ze względu na zanieczyszczenia wód zaczęto szukać dalej…. Tak odkryto kryla! Okazało się, że tłuszcz z tego małego skorupiaka zawiera najczystszą i najlepiej przyswajalną formę kwasów omega-3 oraz astaksantynę – najsilniejszy przeciwutleniacz, jaki możemy dostarczyć organizmowi do walki z wolnymi rodnikami. Wszystkie te składniki znajdziemy w nowym preparacie O-KRILL 3. I to bez rybiego posmaku!

„-Kwasy tłuszczowe omega-3 to ważne składniki błon komórkowych i związki niezbędne do powstania wielu innych substancji. Organizm ludzki nie jest zdolny do wytworzenia wszystkich kwasów tłuszczowych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania _krylorganizmu, a przede wszystkim: kwasu linolowego (LA) z grupy omega-6 oraz alfa-linolenowego (ALA) z grupy omega-3. Te dwa kwasy muszą być dostarczone z pożywieniem i dlatego nazywają się „niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi” (NNKT) – tłumaczy dr n. med. Agnieszka Jarosz.

Olej z kryla kontra olej z ryb
Zarówno olej z kryla, jak i olej z ryb, zawierają Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe omega-3, ale różnica między nimi jest niezwykle istotna. Olej z kryla antarktycznego charakteryzuje się bardzo dużą zawartością Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych EPA i DHA w formie fosfolipidów, które szybciej przenikają przez tak samo zbudowane ściany komórkowe, dostając się do organizmu. Natomiast kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w oleju z ryb występują w postaci trójglicerydów, muszą więc być przetworzone przez organizm i ponownie odzyskane dla potrzeb komórek. Ponadto kwasy tłuszczowe omega-3 jako fosfolipidy całkowicie rozpuszczają się w wodzie, a co za tym idzie – są lekkostrawne i nie pozostawiają rybiego posmaku. Przewagą oleju z kryla nad olejem z ryb jest też zawarta w nim astaksantyna. To najsilniejszy przeciwutleniacz, jaki możemy dostarczyć organizmowi do walki z wolnymi rodnikami, stanowiącymi przyczynę wielu niekorzystnych procesów w organizmie (w tym utlenienia złego cholesterolu (LDL) ). Ta „królowa karetonoidów” jest 800 razy aktywniejsza niż koenzym Q10, 500 razy silniejsza od witaminy E oraz 40 razy skuteczniejsza niż beta-karoten. Codzienna dawka oleju z kryla pozwala utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, zabezpieczyć system sercowo-naczyniowy i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Wspomaga też rozwój i funkcjonowanie mózgu, utrzymuje wzrok w dobrej kondycji oraz zabezpiecza siatkówkę przed szkodliwym działaniem promieni ultrafioletowych (UV).

Codzienna dawka oleju z kryla w preparacie O-KRILL 3
Pochodzący z ekologicznych źródeł, w 100% czysty i niezniszczony przez przetwarzanie olej z kryla arktycznego zawarty jest w  suplemencie diety O-Krill 3TM. Dostarcza on w pełni wchłanianą dzienną porcję niezbędnych kwasów EPA i DHA, których organizm ludzki nie potrafi samodzielnie wytworzyć oraz silnie działający przeciwutleniacz – astaksantynę, który nadaje kapsułkom rubinowy kolor.
Codzienna dawka oleju z kryla, zawartego w preparacie O-Krill 3TM, pozwala utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i zabezpieczyć system sercowo-naczyniowy. Wspomaga rozwój i funkcjonowanie mózgu, zmniejsza stres oraz chroni siatkówkę oka przed szkodliwym działaniem promieni ultrafioletowych (UV). Dzięki tak szerokiemu spektrum działania preparat może być polecany osobom zapracowanym, którym ze względu na tempo życia trudno zadbać o zbilansowaną dietę. Nie pozostawia rybiego posmaku, co z pewnością docenią  dzieci w wieku powyżej 2 lat oraz kobiet w ciąży, które miewają wyostrzony zmysł smaku.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz