Babka ziemniaczana
Artykuł zewnętrzny
składniki:
1,5 kg ziemniaków
3 jajka
2 łyżki oleju lub masła
2 średnie cebule
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30 dag pieczarek
2 łyżki śmietany
sól, pieprz
wykonanie:
1. Ziemniaki oczyścić, starannie umyć, obrać, opłukać. Zważyć, żeby było 1,5 kg. – 1/3 zetrzeć na tarce z małymi oczkami, dokładnie odcisnąć.
2. Pozostałe ziemniaki zalać wrzątkiem, posolić, ugotować, odcedzić, utłuc (przetrzeć w prasce).
3. Do ugotowanych ziemniaków dodać lekko podsmażoną na rozgrzanym tłuszczu cebulę z pieczarkami i starte ziemniaki. Wymieszać.
4. Dodać śmietanę i jajka, proszek do pieczenia, przyprawić. Włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Piec ok.60 min w temp.190 stopni.
Palce lizać!