Babka ziemniaczana

20 marca 2011, dodał: airad1
Artykuł zewnętrzny

składniki:

1,5 kg ziemniaków

3 jajka

2 łyżki oleju lub masła

2 średnie cebule

1 łyżeczka proszku do pieczenia

30 dag pieczarek

2 łyżki śmietany

sól, pieprz

wykonanie:

1. Ziemniaki oczyścić, starannie umyć, obrać, opłukać. Zważyć, żeby było 1,5 kg. – 1/3 zetrzeć na tarce z małymi oczkami, dokładnie odcisnąć.

2. Pozostałe ziemniaki zalać wrzątkiem, posolić, ugotować, odcedzić, utłuc (przetrzeć w prasce).

3. Do ugotowanych ziemniaków dodać lekko podsmażoną na rozgrzanym tłuszczu cebulę z pieczarkami i starte ziemniaki. Wymieszać.

4. Dodać śmietanę i jajka, proszek do pieczenia, przyprawić. Włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Piec ok.60 min w temp.190 stopni.

Palce lizać!