Babka ziemniaczana

27 września 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Babka ziemniaczana
350 g mąki
250 g puree ziemniaczanego (3-4 ziemniaki)
1 jajko
100 g masła
100 g cukru
10 ml ciepłego mleka
1 paczka drożdży (8 g)
1 cukier waniliowy
1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Umyć i obrać 3-4 duże ziemniaki. Naciąć i umieścić w kuchence mikrofalowej. Przykryć zalane i gotować 10 min. na pełnej mocy. Odcedzić i przełożyć do miski. Rozgnieść ubijakiem do ziemniaków (nie używać miksera, ponieważ powstanie zbyt lepka konsystencja). Odważyć 250 g. Dodać mąkę, sól, cukier waniliowy i zwykły cukier. Wymieszać z ziemniakami. Dodać jajko roztrzepane widelcem, drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku i roztopione masło. Wymieszać wszystkie składniki i zagnieść ciasto ręcznie, aż będzie gładkie i jednolite (około 20 min). Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 5 godzin. Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie zagnieść (5 dobrych min.). Włożyć do formy babkowej. Odstawić ponownie na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej zawinięte w szmatkę. Za pomocą pędzla, natrzeć ciasto ubitym jajkiem. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Piec 30 min., następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec przez 30 min. Sprawdzać patyczkiem. Podawać po ostudzeniu.