Babka ziemniaczana

27 września 2010,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Babka ziemniaczana
350 g mąki
250 g puree ziemniaczanego (3-4 ziemniaki)
1 jajko
100 g masła
100 g cukru
10 ml ciepłego mleka
1 paczka drożdży (8 g)
1 cukier waniliowy
1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Umyć i obrać 3-4 duże ziemniaki. Naciąć i umieścić w kuchence mikrofalowej. Przykryć zalane i gotować 10 min. na pełnej mocy. Odcedzić i przełożyć do miski. Rozgnieść ubijakiem do ziemniaków (nie używać miksera, ponieważ powstanie zbyt lepka konsystencja). Odważyć 250 g. Dodać mąkę, sól, cukier waniliowy i zwykły cukier. Wymieszać z ziemniakami. Dodać jajko roztrzepane widelcem, drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku i roztopione masło. Wymieszać wszystkie składniki i zagnieść ciasto ręcznie, aż będzie gładkie i jednolite (około 20 min). Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 5 godzin. Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie zagnieść (5 dobrych min.). Włożyć do formy babkowej. Odstawić ponownie na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej zawinięte w szmatkę. Za pomocą pędzla, natrzeć ciasto ubitym jajkiem. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Piec 30 min., następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec przez 30 min. Sprawdzać patyczkiem. Podawać po ostudzeniu.



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
Dobry tusz z silikonową szczoteczką…
Kupiłam niedawno tusz do rzęs z olejkiem. Taki w zielonym pojemniczku. Nie miałam względem...