Babka z oczami Eli

25 października 2010,
dodał: eli_555
Artykuł zewnętrzny

składniki:

2 kg ziemniaków sypkich(skrobiowych)
1 opakowanie szpinaku mrożonego-450 g
7 jajek
5 łyżek czubatych mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego(może być mniej)
sól,pieprz,gałka muszkatołowa
margaryna do wysmarowania tortownicy
bułka tarta do wysypania tortownicy

file1288031612

Ziemniaki ugotować i przegnieść przez praskę. Szpinak rozmrozić, odparować i ostudzić. Do ziemniaków dodać szpinak, mąkę pszenną, ziemniaczaną, 2 jajka, sól, pieprz, czosnek i gałkę muszkatołową do smaku. Wszystko razem wymieszać. Tortownicę (średnica 26 cm) wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Do tortownicy wyłożyć ciasto ziemniaczane. W cieście zrobić 5 okrągłych otworów (około 4 cm średnicy-do dna tortownicy). W każdy otwór ostrożnie wbić jajko.Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 60-65 minut (zależy od piekarnika). Smacznego!

Można zrobić więcej otworów i wbić więcej jajek.Ja podałam babkę ziemniaczaną z sosem serowym.



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.