Babka z oczami Eli
składniki:
2 kg ziemniaków sypkich(skrobiowych)
1 opakowanie szpinaku mrożonego-450 g
7 jajek
5 łyżek czubatych mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego(może być mniej)
sól,pieprz,gałka muszkatołowa
margaryna do wysmarowania tortownicy
bułka tarta do wysypania tortownicy
Ziemniaki ugotować i przegnieść przez praskę. Szpinak rozmrozić, odparować i ostudzić. Do ziemniaków dodać szpinak, mąkę pszenną, ziemniaczaną, 2 jajka, sól, pieprz, czosnek i gałkę muszkatołową do smaku. Wszystko razem wymieszać. Tortownicę (średnica 26 cm) wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Do tortownicy wyłożyć ciasto ziemniaczane. W cieście zrobić 5 okrągłych otworów (około 4 cm średnicy-do dna tortownicy). W każdy otwór ostrożnie wbić jajko.Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 60-65 minut (zależy od piekarnika). Smacznego!
Można zrobić więcej otworów i wbić więcej jajek.Ja podałam babkę ziemniaczaną z sosem serowym.