Babka wielkanocna cytrynowo-kakaowa
Prosta , bardzo smaczna babka . Dekoracyjna. Nie lubię piec – ale jak mus to mus. Babka na Wielkanoc musi być .
Czas : 1 godzina 20 minut
Składniki :
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany ekologicznej
- 1 ¼ szklanki mąki
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 1 łyżka kakao
- 2 jajka bio ekologiczne
- ½ łyżeczki otartej skórki cytrynowej
- aromat cytrynowy
- 2 gotowe polewy czekoladowe ( ja użyłam polewy z białek i czarnej czekolady w jednej – tej co trzeba ją wsadzić do gorącej wody by się rozpuściła )
- kilka łyżek lukru seledynowego ( z cukru pudru , soku z cytryny z barwnikiem spożywczym )
- drobne dodatki dekoracyjne
- 1 łyżka masła
- bułka tarta
Wymieszać i utrzeć wszystkie składniki prócz kakao. Z ciasta odjąć 1/3 i dosypać do niej kakao. Dobrze wymieszać . Do białej części masy dodać skórkę cytrynową i aromat cytrynowy do smaku . Formę do babki ( z kominkiem ) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Włożyć białą masę , a na wierzch kakaową . Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45 minut ( sprawdzić patyczkiem czy ciasto już się upiekło i patyczek po wyjęciu jest suchy )
Wyjąć z piekarnika. Poczekać , aż ostygnie i wyjąć z formy.
Zagrzać polewy w wodzie by się zrobiły płynne .
Polewać ciasto tak by utworzyły się spływające ,, języki „ a pomiędzy nimi zrobić zielone prążki z cytrynowego lukru – na płynną polewę posypać dekoracje ( wiórki , orzechy pokruszone itp. ) .
Wstawić do lodówki by polewy i lukier zastygły .
Ja użyłam do dekoracji złotych perełek o smaku cytrynowym , słonecznika w kolorowej polewie czekoladowej i różyczek z opłatka czekoladowego .
Lukier zrobiłam z ¼ szklanki cukru pudru, 2 łyżeczek cytrynówki i soku z cytryny ( dałam na oko ale było tak jakoś z 3 łyżki ) + kilka kropli zielonego barwnika do żywności .Utarłam mikserem .
Z tej porcji wychodzi mała babka .