Babka wielkanocna cytrynowo-kakaowa | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Babka wielkanocna cytrynowo-kakaowa

6 kwietnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Prosta , bardzo smaczna babka . Dekoracyjna. Nie lubię piec – ale jak mus to mus. Babka na Wielkanoc musi być .

Czas : 1 godzina 20 minut

Składniki :

  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany ekologicznej
  • 1 ¼ szklanki mąki
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka kakao
  • 2 jajka bio ekologiczne
  • ½ łyżeczki otartej skórki cytrynowej
  • aromat cytrynowy
  • 2 gotowe polewy czekoladowe ( ja użyłam polewy z białek i czarnej czekolady w jednej – tej co trzeba ją wsadzić do gorącej wody by się rozpuściła )
  • kilka łyżek lukru seledynowego ( z cukru pudru , soku z cytryny z barwnikiem spożywczym )
  • drobne dodatki dekoracyjne
  • 1 łyżka masła
  • bułka tarta

Wymieszać i utrzeć wszystkie składniki prócz kakao. Z ciasta odjąć 1/3 i dosypać do niej kakao. Dobrze wymieszać . Do białej części masy dodać skórkę cytrynową i aromat cytrynowy do smaku . Formę do babki ( z kominkiem ) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Włożyć białą masę , a na wierzch kakaową . Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45 minut ( sprawdzić patyczkiem czy ciasto już się upiekło i patyczek po wyjęciu jest suchy )

Wyjąć z piekarnika. Poczekać , aż ostygnie i wyjąć z formy.

Zagrzać polewy w wodzie by się zrobiły płynne .

Polewać ciasto tak by utworzyły się spływające ,, języki „ a pomiędzy nimi zrobić zielone prążki z cytrynowego lukru – na płynną polewę posypać dekoracje ( wiórki , orzechy pokruszone itp. ) .

Wstawić do lodówki by polewy i lukier zastygły .

Ja użyłam do dekoracji złotych perełek o smaku cytrynowym , słonecznika w kolorowej polewie czekoladowej i różyczek z opłatka czekoladowego .

Lukier zrobiłam z ¼ szklanki cukru pudru, 2 łyżeczek cytrynówki i soku z cytryny ( dałam na oko ale było tak jakoś z 3 łyżki ) + kilka kropli zielonego barwnika do żywności .Utarłam mikserem .

Z tej porcji wychodzi mała babka .

file1270551108

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz