Babka piaskowa w czekoladzie

7 grudnia 2010, dodał: ALINKA-A5
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia DELECTA
  • 1 opakowanie cukru waniliowego DELECTA
  • 10 łyżek śmietany ramy do ubijania-lub innej 30 %
  • 4 łyżki kakao np puchatek (nie gorzkie)

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wbijać stopniowo jajka cały czas ucierając. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać z masą. Dodać śmietanę. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao. Foremkę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułka tarta. Wlewać nas zmianę do formy po trochę masy jasnej i ciemnej. Piec ok. 60 min. w temp. 155°C (termoobieg) lub 175°C (normalny piec elektryczny lub gazowy). Wystygłe ciasto polać roztopiona polewa lub oprószyć cukrem pudrem, lub posypką kolorową DELECTA.

file1291715456



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co oznacza ochota na kwaśne?
Ochota na kwaśny smak może nie być tylko zachcianką, ale objawem choroby lub niedoborów...
Podwyżki cen prądu
Podwyżki cen energii mają być wyższe niż zapowiadał rząd. W drugiej połowie...
Banany, którymi można się zatruć…
Jakie banany kupować, a jakich unikać? Wiadomo, że banany są zdrowe, mają dużo potasu, regulują...
Przepis na długowieczność
Niemiecki lekarz Andreas Michelsen ogłosił, że nasze zdrowie w 91% zależy tylko od nas....