Babka łaciata z kakao: prosta i smaczna
Artykuł zewnętrzny
Składniki :
- 1 kostka masła
- ¾ szklanki cukru
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- Cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao
- 4 jajka
- ½ szklanki rodzynek ( koryntek )
Wymieszać i utrzeć wszystkie składniki prócz kakao. Z ciasta odjąć 1/3 i dosypać do niej kakao. Dobrze wymieszać. Do białej części masy dodać rodzynki. Formę do babki (z kominkiem) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Włożyć białą masę, a na wierzch kakaową. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez godzinę.
Wyjąć z piekarnika. Poczekać, aż ostygnie i wyjąć z formy. Można posypać cukrem pudrem lub polukrować.