Babka kokosowa

20 listopada 2009, dodał: KATE
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 1 masło
  • 5 jaj
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1,5 szkl. mączki ziemniaczanej
  • 0,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • paczka wiórków kokosowych
  • olejek kokosowy
  • bułka tarta do posypania

Wykonanie:

Z białek ubijamy pianą na sztywno, do ubitych dosypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy. Ucieramy masło z cukrem stopniowo dodając żółtka, następnie powoli dosypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia z olejkiem kokosowym. Do tak przygotowanego ciasta do babki kokosowej dodajemy wcześniej ubitą pianę z białek i wszystko razem mieszamy. Ciasto wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą formę i wstawiamy na nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 50 min. Upieczoną babkę kokosową dekorujemy dowolnie cukrem pudrem albo lukrujemy.