Babka grzybek
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- jajka 3 szt
- cukier 1/2 szklanki
- mąka 1 szklanki
- olej 3 łyżki
- proszek do pieczenia Delecta 1 łyżeczka
- kakao 1 łyżka
- dowolny zapach 4 krople
- dodatkowo:
- masa marcepanowa 1 opakowanie
- galaretka zielona 1 szt
- perełki srebrne do dekoracji
- polewa smak ciemnej czekolady bez gotowania
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka z proszkiem do pieczenia, dowolny zapach i na końcu mąkę. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać łyżkę kakao. Rozłożyć to do 2 naczyń – jedna miska a drugie naczynie przypominające korzeń grzyba. Kłaść łyżką raz ciasto jasne a raz z kakao aż do wyczerpania ciasta. Piec około 25 minut. Wcześniej rozpuścić galaretkę w 1 szklance wody i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. Korzeń grzyba obłożyć masą marcepanową, a kapelusz polać polewą czekoladową, zrobioną według przepisu na opakowaniu, udekorować koralikami (nie koniecznie) złożyć grzybek, udekorować galaretką.