Babka domowa Majonezy – pomysł
Składniki:
opakowanie ciasta w proszku „Majonezy” Babka Domowa
zgodnie z przepisem na opakowaniu ciasta: 2 jajka, 1/2 szklanki wody i 7 łyżek oleju
1 galaretka wiśniowa
1 śmietana kremówka 30%
Przygotowujemy ciasto według przepisu (zawartość opakowania wsypać do miski, dodać jajka, wodę i olej. Całość zmiksować na obrotach ok. 5 minut lub wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełożyć do wysmarowanej blaszki (mała tortownica), piec w piekarniku około 45 minut w temp. 180 stopni C.
W międzyczasie zrobić galaretkę i odstawić ją do stężenia. upieczone ciasto ostudzić. A w tym czasie ubić na sztywno śmietankę, na koniec ubijania dodać cukier puder-1/3 szkl. cuktru pudru.
Na ostudzone ciasto wyłożyć tężejącą galaretkę, a na wierzch bitą śmietanę. Odstawić na 1 godzinę do lodówki.