Babeczki z nutellą

17 października 2011, dodał: sensique5
Artykuł zewnętrzny

Składniki na 12 babeczek:

  • 140 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (dałam trochę mniej)
  • 3 jajka
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • różne połamane czekolady (gorzka, biała, mleczna, z orzechami)

Masło utrzeć (można mikserem) na puszystą masę. Dodać cukier, ekstrakt z  wanilii, dalej ucierając. Po kolei wbijać jajka, miksując po każdym dodaniu. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, zmiksować.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta, do 2/3 wysokości. Na górę każdej nałożyć kawałek ulubionej czekolady

Piec w temperaturze 160 – 170ºC przez około 25 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Wystudzić na kratce.

Smacznego :)

file1318863468