Babeczki z nutellą
Artykuł zewnętrzny
Składniki na 12 babeczek:
- 140 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (dałam trochę mniej)
- 3 jajka
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- różne połamane czekolady (gorzka, biała, mleczna, z orzechami)
Masło utrzeć (można mikserem) na puszystą masę. Dodać cukier, ekstrakt z wanilii, dalej ucierając. Po kolei wbijać jajka, miksując po każdym dodaniu. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, zmiksować.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta, do 2/3 wysokości. Na górę każdej nałożyć kawałek ulubionej czekolady
Piec w temperaturze 160 – 170ºC przez około 25 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Wystudzić na kratce.
Smacznego :)