Babeczki z kremem waniliowym
Artykuł zewnętrzny
Ciasto: 30dag mąki, 15dag margaryny, 10dag cukru, 1żółtko,
Masa : 2 łyżki masła lub margaryny, 3łyżki mąki, 0,5litra mleka, 8-10łyżek cukru, 1opak. cukru waniliowego, 4żółtka, 2 łyżki masła.
Dodatkowo foremki na babeczki.
Wykonanie ciasta: Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać cukier i żółtko. Wyrobić ciasto. Foremki wykleić ciastem i piec w temperaturze 180st. Ok 10-15 minut na złoty kolor.
Wykonanie masy: Zagotować mleko z wanilią. Margarynę roztopić w rondelku dodać mąkę przesmażyć nie rumienić. Żółtka utrzeć z cukrem, zalać wrzącym mlekiem, dokładnie wymieszać. Wlać do zasmażki ogrzewać szybko mieszając do zgęstnienia. Przestudzić. Utrzeć masło dodawać po łyżce kremu ucierać. Babeczki napełnić kremem.