Babeczki pod śnieżną chmurką
Artykuł zewnętrzny
PRZEPIS
Składniki:
składniki suche:
-
2 szkl mąki
-
1 szkl cukru
-
aromat waniliowy lub cukier wanilinowy
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
2 łyżki kakao
składniki mokre:
-
1 szkl mleka
-
1 jajko
-
100 g roztopionego ale schłodzonego masła
krem:
- 250 ml śmietany kremówki
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 15g śmietan-fix’u lub łyżeczka żelatyny rozpuszczona w wodzie
Przygotowanie:
-
Wymieszać osobno składniki mokre, osobno składniki suche a następnie wszystko razem, niedokładnie, dosłownie kilka razy zakręcić mieszadełkiem.
-
Ciasto przelać do foremek wyłożonych papilotkami do ok 3/4 objętości.
-
Piec w ok 180-200 °C przez 15-20 min.
-
Przygotować krem:
-
Śmietana musi być dobrze schłodzona w lodówce. Ubijać mikserem z trzepaczkami do piany na średnim biegu. Dodać cukier i ewentualnie usztywniacz, sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijać.
-
Udekorować babeczki.