Babeczki pod śnieżną chmurką

13 listopada 2012, dodał: bitedelite
Artykuł zewnętrzny
PRZEPIS
Składniki:
składniki suche:
  • 2 szkl mąki
  • 1  szkl cukru
  • aromat waniliowy lub cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
składniki mokre:
  • 1 szkl mleka
  • 1 jajko
  • 100 g roztopionego ale schłodzonego masła
krem:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 15g śmietan-fix’u lub łyżeczka żelatyny rozpuszczona w wodzie
Przygotowanie:
  1. Wymieszać osobno składniki mokre, osobno składniki suche a następnie wszystko razem, niedokładnie, dosłownie kilka razy zakręcić mieszadełkiem.
  2. Ciasto przelać do foremek wyłożonych papilotkami do ok 3/4 objętości.
  3. Piec w ok 180-200 °C przez 15-20 min.
  4. Przygotować krem:
  1. Śmietana musi być dobrze schłodzona w lodówce. Ubijać mikserem z trzepaczkami do piany na średnim biegu. Dodać cukier i ewentualnie usztywniacz, sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijać.
  2. Udekorować babeczki.

file1352816889