Babeczki piernikowe – piernikówki:)

30 listopada 2010, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • SKŁADNIKI MOKRE:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki płynnego miodu
  • 1 duże jajo
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • SKŁADNIKI SUCHE:
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 czubata łyżka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao gorzkiego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 1/2 łyżeczki sody Delecta
  • 1 starty na drobno twardy piernik (bez lukru, nadzienia, czekolady)
  • ORAZ:
  • rodzynki
  • 1/2 szklanki wina grzanego (grzaniec)
  • orzechy włoskie
  • skórka starta z połowy pomarańczy
  • NA WIERZCH:
  • cukier puder
  • odrobina gorącej wody
  • aromat cytrynowy Delecta
  • cukier (na karmel)
  • gwiezdna posypka
  • tłuszcz do wysmarowania foremek

przygotowanie:

Przepis na 12 babeczek.

W rondelku zagrzać wino- użyłam grzanego Starotoruńskiego. Zalać nim dwie garści małych rodzynek, odstawić do nasiąknięcia na 10 minut.

Piekarnik nagrzać na 200 stopni.

W mniejszej misce wymieszać składniki mokre.

W większej misce wymieszać ze sobą składniki suche.

Dodać składniki mokre do miski z suchymi i wymieszać. Następnie dodać dwie garści orzechów lekko rozbitych na mniejsze kawałki oraz skórkę pomarańczową i odciśnięte dobrze rodzynki. Wymieszać.

Foremki wysmarować masłem lub spryskać olejem. Piec 17- 20 minut.

Po wyjęciu udekorować lukrem i karmelem. Trzy czubate łyżki cukru pudru wymieszać z aromatem i odrobiną wrzątku ( im mniej wody tym lukier gęstszy, bardziej biały). Pędzelkiem rozsmarować na babeczkach, posypać od razu gwiazdkami.

Na rozgrzanej patelni rozpuścić dwie łyżki cukru kryształ, a gdy będzie już ładny i brązowy, cienką strużka, za pomocą łyżeczki dekorować karmelem babeczki.

Podawać do kawy. Idealne na Święta Bożego Narodzenia.

Są proste, efektowne i rewelacyjnie smakują!!!

file1291141618