Babeczki piernikowe – piernikówki:)
składniki:
- SKŁADNIKI MOKRE:
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1/4 szklanki płynnego miodu
- 1 duże jajo
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- SKŁADNIKI SUCHE:
- 1 czubata szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 czubata łyżka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kakao gorzkiego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 1/2 łyżeczki sody Delecta
- 1 starty na drobno twardy piernik (bez lukru, nadzienia, czekolady)
- ORAZ:
- rodzynki
- 1/2 szklanki wina grzanego (grzaniec)
- orzechy włoskie
- skórka starta z połowy pomarańczy
- NA WIERZCH:
- cukier puder
- odrobina gorącej wody
- aromat cytrynowy Delecta
- cukier (na karmel)
- gwiezdna posypka
- tłuszcz do wysmarowania foremek
przygotowanie:
Przepis na 12 babeczek.
W rondelku zagrzać wino- użyłam grzanego Starotoruńskiego. Zalać nim dwie garści małych rodzynek, odstawić do nasiąknięcia na 10 minut.
Piekarnik nagrzać na 200 stopni.
W mniejszej misce wymieszać składniki mokre.
W większej misce wymieszać ze sobą składniki suche.
Dodać składniki mokre do miski z suchymi i wymieszać. Następnie dodać dwie garści orzechów lekko rozbitych na mniejsze kawałki oraz skórkę pomarańczową i odciśnięte dobrze rodzynki. Wymieszać.
Foremki wysmarować masłem lub spryskać olejem. Piec 17- 20 minut.
Po wyjęciu udekorować lukrem i karmelem. Trzy czubate łyżki cukru pudru wymieszać z aromatem i odrobiną wrzątku ( im mniej wody tym lukier gęstszy, bardziej biały). Pędzelkiem rozsmarować na babeczkach, posypać od razu gwiazdkami.
Na rozgrzanej patelni rozpuścić dwie łyżki cukru kryształ, a gdy będzie już ładny i brązowy, cienką strużka, za pomocą łyżeczki dekorować karmelem babeczki.
Podawać do kawy. Idealne na Święta Bożego Narodzenia.
Są proste, efektowne i rewelacyjnie smakują!!!