Babeczki owsiane w trzech wersjach!

15 czerwca 2021, dodał: Debora Cichońska
Artykuł zewnętrzny

Wszyscy od czasu do czasu lubimy zjeść słodkie co nieco – jako przekąskę, na poprawę humoru lub zmiany smaku. Babeczki owsiane to idealne rozwiązanie na zdrowszą „słodycz”. Są one proste  i szybkie w przygotowaniu, ale przede wszystkim – bardzo uniwersalne. Możemy dodać do nich swoje ulubione składniki takie jak: owoce, syropy, przyprawy, nasiona czy czekoladę. Do płatków owsianych pasuje prawie wszystko! Ponadto są one bardzo zdrowe – zawierają wiele cennych witamin i minerałów. Są źródłem żelaza i wapnia, obniżają ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu.

Poniżej przedstawiamy propozycje na babeczki owsiane w trzech wersjach: bananowo – czekoladowe, cynamonowo – jabłkowe oraz borówkowo – migdałowe. Smacznego!

Babeczki bananowo – czekoladowe

Babeczki bananowo – czekoladowe

  • Płatki owsiane – 100g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Banan
  • Mleko – 330 ml
  • Miód
  • Pokruszona gorzka czekolada
  • Masło orzechowe – 35 g

Do miski wsypujemy płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól. Składniki mieszamy. Na desce kroimy czekoladę w drobną kosteczkę/wiórki, banana rozgniatamy widelcem. W oddzielnej miseczce przygotowujemy mleko, miód do posłodzenia (wedle uznania), masło orzechowe, rozgniecionego wcześniej banana i gorzką czekoladę. Mieszamy na gładką masę. Następnie przelewamy do suchych składników. Całość wylewamy do foremek, posypujemy jeszcze raz czekoladą. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Smacznego!

Babeczki jabłkowo – cynamonowe

Babeczki jabłkowo – cynamonowe

  • Płatki owsiane – 100g
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Dwa małe jabłka
  • Mleko – 330 ml
  • Syrop klonowy

Do miski wsypujemy płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Składniki mieszamy. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, rozgniatamy widelcem. W oddzielnej miseczce przygotowujemy mleko, syrop klonowy do posłodzenia (wedle uznania), przygotowane wcześniej jabłko. Mieszamy na gładką masę. Następnie przelewamy do suchych składników. Całość wylewamy do foremek. Drugie jabłko obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Wykładamy na wierzch babeczek, posypujemy cynamonem. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Smacznego!

Babeczki borówkowo – migdałowe

Babeczki borówkowo – migdałowe

  • Płatki owsiane – 100 g
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Mleko – 330 ml
  • Miód
  • Borówka amerykańska
  • Płatki migdałowe

Do miski wsypujemy płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Składniki mieszamy. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, rozgniatamy widelcem. W oddzielnej miseczce przygotowujemy mleko, miód do posłodzenia (wedle uznania), przygotowane wcześniej jabłko. Mieszamy na gładką masę. Następnie przelewamy do suchych składników. Dodajemy dokładnie umyte borówki amerykańskie, mieszamy. Całość wylewamy do foremek. Posypujemy pozostałymi borówkami i płatkami migdałowymi. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Smacznego!

 

zobacz również:

Owsianka na śniadanie – przepis i płatki owsiane dla zdrowia

 

 

 

 

Płatki kukurydziane – jak je wykorzystać: pomysłowe przepisy