Babeczki Nadziane Delecty – opinia blogerki
Babeczki Nadziane Delecty otrzymałam w ramach testów w portalu Uroda i Zdrowie.
Babeczki te dostępne są w 6 różnych smakach:
- Babeczki nadziane płatkami czekolady
- Babeczki nadziane budyniem waniliowym
- Babeczki nadziane budyniem czekoladowym
- Babeczki czekoladowe nadziane budyniem waniliowym
- Babeczki nadziane owocowo z truskawkami
- Babeczki nadziane owocowo z jagodami
W moje rece trafiły Babeczki Nadziane płatkami czekolady oraz Babeczki Nadziane owocowo z truskawkami.
Babeczki Nadziane płatkami czekolady są mi dość dobrze znane i często goszczą w mojej kuchni. Ale byłam bardzo ciekawa tych nowych, nadzianych owocowo. Po ich przetestowaniu przyznaję, że również trafiły w nasz gust i od dziś będą u nas mile widziane.
W opakowaniu Babeczek Nadzianych płatkami czekolady znajdziemy:
- proszek,
- płatki czekolady,
- oraz zestaw 12 standardowej wielkości papilotek na muffinki.
|
Babeczki Nadziane z płatkami czekoladowymi – zawartość opakowania |
Skład:
Ciasto: mąka pszenna, cukier, skrobia pszenna, glukoza, substancje spulchniające: difosforan disodowy, wodorowęglan sodu; emulgatory: E 472b, E 472a; substancje zagęszczające: guma guar, guma ksantanowa; aromaty, syrop glukozowy, mleko odtłuszczone w proszku.
Płatki czekolady: cukier, masa kakaowa min. 37%; tłuszcz kakaowy.
Poniżej przedstawiam tabelę wartości odżywczych.
|
Babeczki Nadziane z płatkami czekoladowymi – opakowanie |
Aby przygotować babeczki należy przygotować:
- 2 jajka
- 75 ml mleka
- 75 ml oleju
Ja dodatkowo wkładam papierowe papilotki do silikonowych foremek, aby babeczki nie straciły swojego kształtu w trakcie pieczenia.
Przed wymieszaniem składników należy włączyć piekarnik i w międzyczasie nagrzać go do 180 st. C.
|
Babeczki Nadziane z płatkami czekoladowymi – składniki dodatkowe |
Do wymieszania składników nie jest nam potrzebny nawet mikser, choć przyspieszy on zapewne
przygotowanie. Ja jednak korzystam z łyżki.
Konsystencja gotowej masy jest dość lejąca, bez problemu więc można ją wlać do foremek.
Po wymieszaniu masy dorzucam do niej 2/3 płatków czekolady i delikatnie mieszam. Pozostałą częścią posypuję masę w papilotkach.
|
Babeczki Nadziane z płatkami czekoladowymi – przygotowanie ciasta |
Babeczki są gotowe po ok. 15-20 minutach w piekarniku
(piekę je zawsze z termoobiegiem w temp. 170 st C.)
|
Babeczki Nadziane z płatkami czekoladowymi (Delecta) |
Po wyjęciu z piekarnika babeczki wyjąć z foremek do wystygnięcia.
Babeczki są mocno waniliowe w smaku, puszyste, a tuż po upieczeniu czekolada na wierzchu aż chrupie :)
Dość długo pozostają wilgotne. Nawet po 2-3 dniach (o ile nie opróżnimy puszki z babeczkami) smakują wspaniale!
|
Babeczki Nadziane z płatkami czekoladowymi (Delecta) |
Babeczki Nadziane owocowo to zupełna nowość Delecty.
Tym bardziej cieszę się, że miałam okazję je wypróbować :)
W opakowaniu znajdziemy:
- proszek,
- szczelnie zamknięty pojemnik z marmoladą truskawkową
- oraz zestaw 12 standardowej wielkości papilotek na muffinki.
|
Babeczki Nadziane owocowo z truskawkami – zawartość opakowania |
Skład:
Ciasto: mąka pszenna, cukier, mąka ryżowa, glukoza, substancje spulchniające: difosforany, węglany sodu, fosforany wapnia; mleko odtłuszczone w proszku, aromaty, substancja zagęszczająca: guma ksantanowa. Nadzienie owocowe (zawiera dwutlenek siarki): cukier, truskawki 20%, przecier jabłkowy 20%; substancje żelujące: pektyny; koncentrat czarnej marchwi, regulator kwasowości: kwas cytrynowy; substancja konserwująca: sorbinian potasu; aromat.
|
Babeczki Nadziane owocowo z truskawkami – opakowanie |
Podobnie, jak w przypadku Babeczek z płatkami czekolady, potrzebujemy dodatkowe składniki:
- 2 jajka
- 75 ml mleka
- 75 ml oleju
Przed przystąpieniem do mieszania składników nagrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C.
Wszystkie składniki (proszek, jajka, mleko, olej) mieszamy ze sobą. To ciasto wyszło mi bardziej gęste, niż poprzednie, nie miało konsystencji lejącej.
Do każdej foremki nakładamy masę, maksymalnie do połowy wysokości papilotki (ok. pół łyżki stołowej). Na to układamy marmoladę (ok. pół łyżeczki) i przykrywamy pozostałą częścią masy.
|
Babeczki Nadziane owocowo z truskawkami – przygotowanie |
W piekarniku pieczemy zgodnie z zaleceniem producenta.
Moje 'siedziały’ w nim 20 min. (temp. 170 st C. z termoobiegiem).
Pamiętajmy, aby po upieczeniu babeczek wyjąć je z foremek silikonowych. To przyspieszy ich stygnięcie.
A oto moje babeczki, posypane cukrem pudrem. Są pyszne!
|
Babeczki Nadziane owocowo z truskawkami (Delecta) |
Delikatne w środku, waniliowe, z pysznym truskawkowym nadzieniem i chrupiące na zewnątrz….
|
Babeczki Nadziane owocowo z truskawkami (Delecta) |
Podsumowując:
Babeczki Nadziane Delecty to idealna propozycja dla każdego. Możemy je zrobić zawsze wtedy, gdy mamy ochotę na coś słodkiego lub gdy spodziewamy się gości… Są tak łatwe w przygotowaniu, że nawet antytalent kulinarny nie jest w stanie ich zepsuć :) Wystarczy bowiem opakowanie babeczek i kilka składników, które każdy znajdzie w swojej kuchni.
Poza tym to doskonała okazja do pieczenia razem z dziećmi. Moja córcia pomagała mi na każdym etapie przygotowań, a po upieczeniu babeczek, nie mogła się doczekać, aż wreszcie wystygną.
Testowała:
Angelika – Witajcie! Jestem 30-letnią mamą, żoną, a przede wszystkim kobietą. Chętnie testuję wszystkie nowości, m.in.: kosmetyki, art. spożywcze, art. dla dzieci i sprzęt agd. Moje recenzje są rzetelne (zawsze piszę to, co myślę) i subiektywne, poparte zdjęciami. Na moim blogu znajdziecie również przepisy kulinarne i nie tylko :) Posiadam Certyfikat Rzetelna Blogerka.
Prowadzi bloga: http://angelisiak-bloguje.blogspot.com/