Babeczki marchwianeczki

17 stycznia 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

delikatne, puszyste, pachnące…

Składniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 3/4 szkl. cukru kryształu
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki drobniutko startej marchwi (to m/w 2 duuuże marchewki)
  • 0,5 szkl. oleju słonecznikowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 szkl. drobnych rodzynek
  • skórka otarta z całej pomarańczy lub dużej cytryny
  • lukier z 1/2 szkl. cukru pudru i soku z połowy cytryny + ew. posiekana grubo skórka z połowy cytryny lub pomarańczy
  • do foremek: 3-4 łyżki roztopionego masła + kilka łyżek bułki tartej

Sposób przygotowania:

Foremki smarujemy masłem za pomocą pędzelka i obsypujemy bułką tartą. Rodzynki zalewamy szlanką wrzątku i odstawiamy na 30 min., osączamy i obtaczamy w 1-2 łyżkach mąki. Jajka ubijamy z cukrem aż masa będzie puszysta i prawie biała. Mąkę przesiewamy razem z solą i cynamonem. Stopniowo dosypujemy ją do masy jajecznej i dolewamy olej. Następnie dodajemy marchewkę, skórkę, rodzynki i sodę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Do każdej foremki nakładamy porcję ciasta tak do 4/5 wysokości, ustawiamy wszystkie na blachę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 15 min. w temp. 170 st. C.. Babeczki możemy wyjąć z foremek jeszcze ciepłe i polukrować oraz posypać startą skórką cytrynową lub pomarańczową. Z podanej ilości składników zrobimy 20-25 małych babeczek. Pamiętajmy aby cytrusy, przed starciem skórki, dobrze wyszorować i sparzyć.

file1263722795



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...