Babeczki czekoladowe z gruszkami

29 listopada 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

słodkie, kremowe, pyszne…

składniki:

  • CIASTO:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kakao naturalnego w proszku
  • kilka ( 5-6 ) kropli aromatu rumowego do ciast
  • WYPEŁNIENIE:
  • 4 małe, twarde gruszki (użyłam Konferencji)
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki galaretki z proszku cytrynowej
  • KREM:
  • 1,5 szkl. mleka
  • 1 op. budyniu czekoladowego bez cukru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego Muscovado
  • 1 czubata łyżka kakao naturalnego
  • 1 op. śmietan-fixu
  • 1 szkl. śmietany kremówki 30-36%
  • dodatkowo: posypka czekoladowa

sposób przygotowania:

CIASTO: zamrożone masło ścieram na tarce jarzynowej, dodaję resztę składników i szybko zagniatam. Wkładam do woreczka i chowam do zamrażalnika na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowuję na grubość 2-3 mm i wylepiam małe foremki do babeczek. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piekę ok. 10-15 min. Trzeba uważać aby się nie przypaliły. Po upieczeniu odstawiam do ostygniecia. Zimne wyjmuję z foremek. WYPEłNIENIE: Gruszki myję, obieram cienko ze skórki, usuwam gniazda nasienne i miąższ kroję w kosteczkę. Skrapiam sokiem z cytryny. Do rondelka wlewam 5-6 łyżek wody i dodaję cukier, gdy się rozpuści dodaję gruszki i gotuję miesząc 2-3 min., zdejmuję z ognia i wsypuję galaretkę – mieszam do całkowitego rozpuszczenia zawartej w niej żelatyny. Odstawiam do ostygnięcia. Gdy zacznie tężeć nakładam po trochu na dno każdej babeczki i odstawiam do całkowitego zastygnięcia.

KREM: Zagotowuję 1 szkl. mleka z cukrem, w  pozostałym mleku rozprowadzam proszek budyniowy i kakao – dokładnie, żeby nie było grudek! Wlewam to do gotującego mleka i dokładnie mieszając gotuję 2-3 min. Przelewam budyń do miski i odstawiam do wystudzenia przykrywając miskę szczelnie folią spożywczą aby nie utworzył się kożuch. Bardzo zimną śmietanę ubijam przez 2 min. mikserem na najniższych obrotach, dosypuję śmietanę-fix zmieszany z cukrem i dalej ubijam, zwiększając obroty, do pożądanej, sztywnej konsystencji. Zimny budyń rozrabiam mikserem na gładką masę i dodaję ubitą śmietanę, dokładnie mieszam. Przy pomocy rękawa cukierniczego z końcówką o  karbowanym otworze wyciskam porcje kremu na babeczki z gruszkami. Posypuję wierzch posypką czekoladową. Odstawiam do lodówki. Podana ilość składników wystarczy na ok. 24 małe babeczki. Ciasto można przygotować wcześniej i  przechowywać poporcjowane w zamrażalniku. Same kruche babeczki też można upiec np. kilka dni wcześniej i przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.

file1291033140