Babeczka z kureczką
Artykuł zewnętrzny
czyli inna wersja placków ziemniaczanych z grzybami
Składniki
- 3 ziemniaki średniej wielkości
- 1 cebula
- 10 dkg wędzonego, chudego boczku
- 25 dkg świeżych kurek
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1-2 łyżki drobno startego żółtego sera
- 1 łyżeczka mąki
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 1-2 łyżki bułki tartej
- do smaku: sól, pieprz mielony
Opis przygotowania
Foremki do babeczek natłuścić lekko olejem i obsypać tartą bułką. Kurki dokładnie oczyścić, opłukać, osączyć, pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, ew. odcisnąć, dodać mąkę, trochę soli i pieprzu. Boczek pokroić w drobną kostkę, cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, podsmać boczek i cebulkę na złoto, 1/3 dodać do ziemniaków a do reszty dorzucić grzyby, dusić 10 min.. Na koniec dodać ser, zieleninę i przyprawić. Do każdej foremki nałożyć po łyżce ziemniaków i docisnąć równo masę palcami do ścianek. Wstawić foremki do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 min. w temp. 170 st. C aż ziemniaki się zrumienią. Następnie napełnić je farszem grzybowym i zapiekać kolejne 10-15 min.. Po upieczeniu dobrze jest babeczki zostawić do przestygnięcia zanim wyjmiemy je z foremek. Podawać na ciepło, jako przystawkę albo samodzielne danie z dodatkiem świeżych warzyw.