Ciasto Aż wiórki lecą …
10 dag mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia DELECTA
20 g cukru pudru
8 jaj
15 dag masła
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki ciemnego kakao
40 ml brandy
2 łyżki stopionego masła do posmarowania powierzchni ciasta
5 dag wiórków kokosowych do dekoracji
Przygotowanie :
Rozbić jaja. Starannie oddzielić żółtka od białek. Pojemnik z białkami wstawić do lodówki. Schłodzoną w lodówce gorzka czekoladę utrzeć na tarce. Mikserem utrzeć na puszystą masę masło z połową cukru pudru. Nie przerywając ucierania stopniowo dodawać żółtka. W innej misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia DELECTA. Białka ubić na sztywna pianę. Pod koniec ubijania porcjami dodawać pozostały cukier puder. Cały czas mieszając do masy żółtkowo – maślanej dodawać mieszaninę z mąką. Następnie wsypać startą czekoladę i dokładnie wymieszać. Na wierzch masy czekoladowej wyłożyć pianę z białek, wlać alkohol i wszystko delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Powoli by piana nie ‘siadła’.
Wąską formę posmarować masłem, oprószyć mąką i napełnić ciastem do 2/3 wysokości formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stop. C i piec ok. 50 min. Gdy wyrośnie zwiększyć temperaturę o ok. 10 stop. C i piec jeszcze 10 – 15 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Jeżeli wbity w środek ciasta w formie babka jest upieczona. Jeżeli okaże się wilgotny trzeba ją trzymać jeszcze 5 -10 min w gorącym piekarniku. Gorące ciasto wyjąc z formy i ustawić na talerzu wyścielanym pergaminem lub na tacy. Pędzelkiem kuchennym posmarować jego wierzch stopionym, letnim masłem i posypać wiórkami kokosowymi. Podawać pokrojone pod kątem na kawałki.
Gotowe ciasto można także polać jedną z polew czekoladowych (gotowych lub bez gotowania) DELECTA i ozdobić liściem mięty. Ciasto można uformować też w kulki. Znacznym ułatwieniem w przygotowaniu podobnych słodkości jest gotowa mieszanka ‘Kulki czekoladowe z nutą mięty’ DELECTA.
Wszystkiego najsłodszego !