Austriacki przysmak – Kaiserschmarrn
Deser, którym Austriacy zajadają się od wieków. Tak zwany omlet cesarski w nieładzie – ponieważ, tuż po usmażeniu należy go rozerwać na drobne kawałki i tak podawać. W przeciwieństwie do większości potraw, gdzie zależy nam na tym, by prezentowały się idealnie – Kaiserschmarrn musi być idealny w swoim nieporządku. Łatwy i szybki w przygotowaniu, może być podawany na kilka różnych sposobów. Zaproponuję dziś dodatki, które mi osobiście smakują najbardziej – czyli konfitura śliwkowa (wiśniowa, truskawkowa) i gałka lodów waniliowych. Jest jeszcze jedna podstawowa zasada, którą należy przestrzegać i która stosowana jest w każdej restauracji serwującej austriackiego omleta –porcja musi być na minimum 2 osoby. A najlepiej gdy jeszcze więcej osób przyłączy się do jedzenia – dlatego też przygotowałam przepis dla 4 osób.
Zobaczcie, jakie to proste!
Składniki:
– 6 jaj
– 200 gr maki
– 50 gr cukru
– 200 ml
– szczypta soli
– 20 gram orzechów lub rodzynek
– masło
– cukier puder
– konfitura śliwkowa
– lody waniliowe
Przygotowanie:
Na początku oddzielamy białka od żółtek. Następnie do żółtek dodajemy cukier, mleko i mąkę i miksujemy do momentu otrzymania konsystencji ciasta bez grudek. Białka z dodatkiem soli ubijamy, aż do uzyskania sztywnej piany. Dodajemy ubitą pianę do przygotowanego wcześniej ciasta i delikatnie ugniatamy. Kolejno, rozpuszczamy odrobinę masła na patelni, wylewamy ciasto i dodajemy orzechy lub rodzynki. Pieczemy około 4 minut na obydwu stronach. Gdy widzimy, że naleśnik jest gotowy – drewnianą łyżką lub widelcem rozdzielamy go na kawałki. Należy uważać, by za mocno nie przysmażyć omleta, aby nie był wysuszony. Umieszczamy rozdzielone kawałki Kaiserschmarrn na talerzu, posypujemy cukrem pudrem, układamy również konfiturę (najlepiej podgrzaną) i gałkę lodów waniliowych. Austriacki omlet to doskonała opcja deserowa. Gdy chcemy uroczyście zakończyć naszą wykwitną kolację, lub po prostu pizza na wynos, którą zamówiliśmy, nie była wystarczająca i mamy ochotę na słodki dodatek. Gwarantuję, że Kaiserschmarrn posmakuje każdemu! Życzę smacznego!