E951, czyli aspartam to często spotykany słodzik, obecny w wielu produktach spożywczych. Znajdziemy go w wędlinach, gumach do żucia, tabletkach. Czym jest aspartam? Czy jego stosowanie jest bezpieczne dla zdrowia?
Czym jest aspartam? Definicja i badania
Ten organiczny związek chemiczny jest aż 180 razy słodszy od cukru. Jest to ester metylowy dipeptydu Asp-Phe, oznaczany symbolem E951. Wynalazł go James M. Schlatter w 1965 roku w wyniku prac mających na celu znalezienie skutecznego leku przeciwwrzodowego. Aspartam stosuje się w charakterze sztucznego środka słodzącego w produktach żywnościowych i farmaceutycznych. Na rynku funkcjonuje także w formie tabletek będących zamiennikiem cukru. Aspartam ceniony jest jako środek odpowiedni dla cukrzyków, gdyż nie wpływa na produkcję insuliny. Docenia się go również z powodu niskiej kaloryczności – nawet przy wysokich stężeniach jego kaloryczność jest niewielka. Ponieważ aspartam oskarżano o wiele skutków ubocznych, poddano go licznym badaniom. Pierwsze z nich przeprowadzono w latach 90 ubiegłego wieku. Testy na szczurach nie wykazały wpływu stosowania aspartamu a występowania raka mózgu i układu limfatycznego. Kolejne badania w 2005 roku przeprowadził European Ramazzini Foundation w Bolonii. One również nie wykazały zależności pomiędzy chorobami i aspartamem. Oddaliły także powiązanie spożycia go z bólami głowy. Dowiodły natomiast, że środek ten nie może być stosowany przez osoby chore na fenyloketonurię. Przeprowadzono ponad 600 odmiennych badań mających na celu ustalenie, jakie skutki uboczne wywołuje aspartam. Zajmowały się nimi różne organizacje, czuwające nad bezpieczeństwem produkcji żywności. Obecnie prowadzone są dalsze badania nad aspartamem.
Czy aspartam wykazuje rakotwórczość i szkodliwość dla zdrowia?
Słodzikowi stawiano wiele zarzutów i do dzisiaj budzi on wiele kontrowersji. Doszukiwano się spisku lobby producenckiego. Wśród zarzutów pojawiała się rakotwórczość, wywoływanie poronień i chorób, takich jak Alzheimer, Parkinson, stwardnienie rozsiane, epilepsja, cukrzyca. Twierdzono, że aspartam wywołuje skutki uboczne w postaci bólu głowy, zaniki pamięci i wiele innych. Tymczasem jest to jeden z najlepiej przebadanych środków, stosowanych do produkcji żywności. Żadne z przeprowadzonych badań nie wykazały zależności pomiędzy tymi chorobami a słodzikiem. Jego szkodliwość nie została potwierdzona. Badania wykazały natomiast, że niektóre osoby mogą wykazywać szczególną nadwrażliwość na aspartam. W ich przypadku rzeczywiście mogą pojawić się bóle głowy. Dopuszczalna dawka dzienna aspartamu, to 40 mg/kg mc. W takiej ilości jest to środek całkowicie nieszkodliwy dla zdrowia. Biorąc pod uwagę wysokie właściwości słodzące, jest to doza trudna do przekroczenia. Ponieważ szkodliwość słodzika pomimo wieloletnich badań nie została wykazana, może on stać się bezpiecznym zamiennikiem cukru. Odgrywa to ogromną rolę w przypadku osób, które z różnych względów muszą ograniczać słodkości. Aspartam pozwala im na spożywanie słodkich potraw i bez wyrzeczeń cieszyć się słodkim smakiem.
Aspartam to doskonale przebadany środek, który ma wiele zalet. Dzięki niemu możemy zmniejszyć spożycie cukru i ograniczyć ilość przyswajanych kalorii bez konieczności rezygnacji z przyjemności.
+